Esztergom jóval több, mint a bazilika: újraírják a város turizmusát

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2023. október 24. 17:05

Sikeresnek bizonyult a koncepcióváltás az esztergomi turizmusban. Az egy éve átalakult turisztikai szervezet célkitűzése, hogy új élményekkel, fiatalos lendülettel töltse meg a várost, ezáltal az eddiginél szélesebb célközönséget szólítson meg.

Magyarország bölcsője, első városunk nem tudható le egy osztálykirándulással, és az olyan kötelező látnivalókon túl is, mint a Bazilika és a királyi vár, rengeteg régi és új attrakciót tartogat – derült ki azon az egynapos tanulmányúton, amelyet az Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft. szervezett a közelmúltban újságíróknak, hogy mindezekből ízelítőt adjon.

A koncepcióváltás eredményei már megmutatkoznak: az év első hét hónapjában 15 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma, s ezen belül 51 százalékkal több éjszakát töltöttek el a városban a külföldiek – foglalta össze Szekér Zoltán, az Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője.

 

Turisztikai attrakció az új piac

A koncepcióváltással infrastrukturális fejlesztések is párosultak. Ezek közül az esztergomiak a május 1-jén, másfél milliárd forintos beruházással megnyílt új piacra a legbüszkébbek, amelyet nem pusztán elárusítóhelyként, hanem közösségi térként és turisztikai attrakcióként is pozicionálnak a város sokáig elhanyagolt, immár megszépült régi kereskedőutcájában.

Az új piac közösségi tér is egyben

Fotó: Visit Esztergom

Tavaly óta Esztergomnak is van már Michelin-csillagos étterme, a 42 Restaurant a cím elnyerése óta önállóan hoz vendégeket Budapestről és külföldről is, és – Szekér Zoltán javaslatára – ennek a piacon megcsinálták a jóárasított kistestvérét, a Piac 42 vendéglátóhelyet.

„Közérthető, klasszikus magyar és bisztró ételek, elérhető áron" – magyarázta Barna Ádám séf ottjártunkkor, hogy mi volt a koncepciójuk a piaci reggeliző-bisztró-pub megnyitásával.

Szekér Zoltán (Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft.) és Barna Ádám séf a Piac 42-ben

Fotó: Visit Esztergom

Persze az ismert fogásokon is csavartak egyet, megkóstolásuk után erősen ajánljuk a joghurtos-kapros török tojást, a fűszeres közel-keleti lecsót és a bundáskenyér „superiort". Ezek mind szerepelnek az itthon egyedülálló, 9 fogásos degusztációs reggelijükben is. A csapat nagyon büszke arra, hogy a Piac42 alig négy hónap működés után már megszerezte a Michelin-kalauz ajánlását.

Két fogás a Piac 42 étlapjáról: fűszeres közel-keleti lecsó és bundáskenyér „superior"

Fotó: Visit Esztergom

További élményprogramként a piacon minden hónap második péntekén közvetlen hangulatú gasztroestet rendeznek, közös főzéssel, élő zenével, minden hónap második vasárnapján pedig régiségvásárral csalogatják a látogatókat.

 

Megújult rendezvénykínálat

A megújuló esztergomi turizmus másik pillére a helyi rendezvénykínálat átalakítása. A sorból kiemelkedik a célzottan fiatalokat megszólító, részben ingyenes MCC Feszt, amely 250 programjával, 100 kiállítójával 47 ezer látogatót vonzott július végén, mi több, erre az időpontra már január-februárban elfogytak a szálláshelyeken a szobák. A következő MCC Feszt dátumát 2024. augusztus 1–3-ra tűzték ki.Áprilisban 10 ezer látogató érkezett Esztergomba, hogy megnézze a lampionos hajófelvonulást a Dunán, s a vele egy időben, Akkor és Most címmel megrendezett expót, ahol veterán és új járműveket állítottak ki. Hasonlóan népszerű, de bensőségesebb volt a klasszikus magyar előadókat felvonultató Szent István Napok augusztusban.Idén még egy nagyrendezvényük lesz, mégpedig az adventi vásár december 1. és 24. között, amelynek különlegessége, hogy hétvégenként különböző nemzetek (német, francia, lengyel, magyar) ízeibe, kultúrájába lehet majd belekóstolni.

 

Interaktív városi séta Babits nyomában

A turisztikai termékfejlesztésre jó példa az Élő történelem című interaktív városi séta, amelyen a helyi Tourinform iroda szervezésében mi is részt vehettünk. Esztergom kultikus helyszínein a helyi Babits Mihály Színház tagjai kísértek bennünket végig. Kaj Ádám, a társulat vezetője, rendezője és Khéner Gabriella színművésznő – stílusosan – Babits nyomdokait követve mutatták meg a várost, az idegenvezetést rövid felolvasásokkal színesítve irodalmi alkotásokból, naplóbejegyzésekből, korabeli hírlapi tudósításokból.

Kaj Ádám színházigazgatóval és Khéner Gabriella színművésznővel eredtünk Babits nyomába

Fotó: Visit Esztergom

Marcus Aurelius római császár, Géza fejedelem, Szent István király, III. Béla, Balassa Bálint, Janus Pannonius, Vitéz János érsek, Kossuth Lajos, Babits Mihály – útközben záporoztak ránk a történelem lapjairól ismert nevek, akiknek mind köze volt a városhoz.

A felújított Balassa Bálint Múzeum gazdag helytörténeti gyűjteményében, közel kétezer darabos látványtárában mélyebben is elveszhet a látogató a város és környékének évezredeket felölelő múltjában.

A királyi vár alatt, Esztergom egyik legszebb utcában található a Balassa Bálint Múzeum (téglavörös épület)

Fotó: Visit Esztergom

Magyarország leggazdagabb egyházi gyűjteménye csodálható meg a Keresztény Múzeumban, amelynek itáliai festménykollekciója vetekszik a Szépművészeti Múzeuméval. Babits egykori nyaralója, amelyet egy présházból alakíttatott ki a város felett, ma látogatható emlékház; híres autogramfalán kiböngészhetjük, ki mindenki vendégeskedett itt a Nyugat nemzedékéből.

Babits Mihály egykori nyaralója ma látogatható emlékház

Fotó: Visit Esztergom

Bemutatkozott EGOM

A Grand Hotel Esztergomban elköltött ebéd után az Aquasziget Esztergom élményfürdő előterében várt bennünket Hernádi Ádám polgármester. E napon és itt debütált ugyanis a nemrégiben életre hívott új városmárka, az EGOM (az esztergomiak röviden így emlegetik lakóhelyüket) ruházati kollekciója. A Dorko által gyártott pólók, pulóverek, tornazsákok feliratos logója, benne a város ikonikus helyszíneinek rajzaival, arra buzdít, hogy Esztergomot „látni kell", miként az új szlogenjük is szól. Az EGOM a város hivatalos ajándéktermék márkája lett, Szekér Zoltánt idézve, „egy fiatalos, lendületes megjelenése és megnevezése a több mint ezeréves történelmi múlttal rendelkező Esztergomnak". A merchandising termékeket a fürdőben, a Tourinformban és a DRK belvárosi üzletében is meg lehet vásárolni.

Hernádi Ádám polgármester bemutatja a város új turisztikai márkájának ruházati kollekcióját

Fotó: Visit Esztergom

A polgármester szavaiból kiderült, az önkormányzat elkötelezett a turizmus fejlesztése mellett. Júniusban átadták a Széchenyi téren kialakított új Tourinform irodát, korábban már nyitottak egy Tourinform Pontot a Várhegyen is. A régi épületek új tartalommal való megtöltésére jó példa a Fürdő Szálló kívülről már megújult épülete, amely az Esztergomi Szakképzési Centrum tanszállodája lesz.

A sétálóutcában nyílt meg az új Tourinform iroda (az egykori Takarékpénztár épületének földszintjén)

Fotó: Visit Esztergom

Még az idén elkezdik a polgármester által Magyarország egyik legszebb épületeként említett, 300 éves Városháza külső felújítását.

 

Bazilika, Boticelli, bor

A napot Esztergom klasszikus látnivalóival, a Várhegyen zártuk. Magyarország legnagyobb templomában kívül-belül folynak a munkálatok, a Bazilika mindeközben látogatható és miséket is tartanak benne. A 2019 óta tartó grandiózus felújítás újabb mérföldköveként jövőre befejeződik az épület külső felújítása.

Jövőre elkészül a bazilika külső felújítása

Fotó: Visit Esztergom

A szomszédos királyi várban a látogatószám jelentős növekedését várják a Studiolo jövőre tervezett megnyitásával. A Vitéz János érsek dolgozószobájában fellelt – Itália területén kívül – Európában egyedülálló reneszánsz freskók restaurálási munkálatain két évtizede dolgozik Wierdl Zsuzsanna restaurátor. A világszínvonalú restaurátori munka során sikerült igazolni azt is, hogy a négy erényt (bölcsesség, mértékletesség, erő, igazságosság) allegorikusa nőalakokként ábrázoló falképeket Sandro Botticelli itáliai festő készítette.A Várhegy alatt húzódó, kiterjedt Prímás Pince szintén egy különleges gasztropont, a hatalmas boltívek alatt mintegy 100 magyar borfajtát kóstolhat meg a látogató a Kárpát-medence területéről.

(A cikk eredetileg a Turizmus.com Magazin októberi számában jelent meg. A lapot itt rendelheti meg.)