Piac 42 néven nyit új éttermet a Michelin-csillagos 42 Restaurant csapata

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2023. május 04. 11:13

Május közepén nyílik a 42 Restaurant új étterme a belvárosba költözött esztergomi piacon. Az egyszerű, jóízű, minőségi ételeket kínáló Piac 42 egyszerre lesz bisztró, reggeliző és gasztropub.

Megálmodói Esztergom új közösségi terének, városi találkozási pontnak is szánják a május elsején nyílt új, Simor János utcai piacot, ahol az ígéretek szerint magas színvonalú árukínálatra és szolgáltatásokra számíthatnak a vásárlók.

Ebbe a koncepcióba illik a 2022-ben Michelin-csillaggal kitüntetett esztergomi 42 Restaurant új étterme, ahol vendéglői és bisztróklasszikusok készülnek majd a csúcsgasztronómiában szerzett tapasztalatok felhasználásával.

Barna Ádám, a 42 Restaurant és a Piac 42 séfje a Turizmus.com-nak elmondta, hogy egyszerű, jóízű ételeket fognak kínálni egy olyan bisztróban, amilyenből sokkal többre lenne szükség Magyarországon.

Barna Ádám séf

Fotó: 42 Bisztró

„Mindig is közel állt hozzánk ez a világ, hiszen ezt képviseltük, amikor két évvel ezelőtt megnyitottuk a 42 Bisztrót. Időközben felmerült az igény a fine diningra, ezért a 42-őt csúcsétteremmé alakítottuk, de most, élve az új belvárosi piac adta lehetőséggel, az új helyen ismét bisztrókonyhával lépünk a közönség elé. Két éve már megtapasztaltuk, hogy van igény a jó minőségű, megfizethető ételekre a városban és vonzáskörzetében, és talán azt is elmondhatjuk, hogy ezzel az új egységgel lesz igazán az esztergomiaké a 42."

A tervek szerint a Piac 42 ételválasztéka mindig tartalmazni fog nyolc-tíz tételt, beleértve a levest, főzeléket, egytálételt, belsőséget, street foodot és desszertet.

A piac dinamikájára építve a reggeli órákban klasszikus reggeli kínálat lesz, többek között bundáskenyér sajttal és sonkával töltve, rántott húsos szendvics remuláddal vagy zabpehely joghurttal, mézzel és bogyós gyümölcsökkel. Délben gyors, könnyen értelmezhető és laktató ételekkel bővül a kínálat a hagyományos magyar vonalat követve.

Nyitáskor például lesz kacsarilette ecetes lilahagymával, rántott hús petrezselymes burgonyával, spárgasaláta pirított dióval és kecskesajttal, rántott pacal remuláddal és friss tárkonnyal, ciabatta sült császárhússal és sült paprikával vagy a „gulyásos hús" sült paprikával, burgonyával és újhagymával.

A helyszín adta lehetőségeket kihasználva az új étterem szimbiózisban fog együtt élni a piaccal: a szezon változásaival összhangban három-négy hetente az aktuális kínálathoz igazítják a választékot. Ugyanakkor a húsleves, a főzelékek, a frissensültek, a raguk, a könnyen fogyasztható, összetett szendvicsek és a hamburger mindig szerepelnek majd az étlapon.

A Piac 42 heti három alkalommal az esti órákban is várja majd a vendégeket – az ételek mellett koktélokkal, kevert italokkal, regionális borkínálattal. Hosszú távon pedig különféle gasztronómiai eseményekkel is készülnek.

„Úgy gondolom, az a koncepció, amit a 42 köré építünk, a fiatal szakácsoknak is vonzó lehet, hiszen kipróbálhatják magukat a Michelin-csillagos éttermünkben, a bisztróban, és a kertünket is látják, ahonnan az alapanyagok egy része származik. Mindez együtt komplexebb tudást adhat a tanulni vágyó szakácsoknak" – mondta Barna Ádám.

A május 1-jei próbanapot követően a Piac 42 május közepétől várja vendégeit.