Üdülőfalut álmodtak, szellemfalu lett belőle

Forrás: turizmus.com

 2023. január 27. 11:31

A 2000-es évek elején kezdődött a tiszakécskei szellemfalu története: egy vállalkozó 23 házat és egy kiszolgálóépületet húzott fel a Tisza-parti település határába, ahova még a termálvizet is bevezette volna - azonban a nagy tervekből nem lett semmi, az épületek pedig két évtizede üresen állnak.

A szellemfaluval a Szabad Föld újságírója, Borzák Tibor foglalkozott behatóbban Aprajafalvi kísértetházak címmel. Cikkében megírta, hogy a nyolcvanas-kilencvenes években egyre többen fedezték fel a tiszakécskei Tisza-part szépségeit, illetve a termálvíz gyógyító hatását, ennek kapcsán pedig nagyívű tervekkel rukkolt elő egy vállalkozó. A célja az volt, hogy egy külön városrészt építtet az itt üdülő magyaroknak és külföldieknek, ahova a termálvizet is bevezetik majd.

szellemfalu

Az üdülőfaluban 23 házat felépítettek, de a komplexum megnyitására soha nem került sor

Fotó: Borbély Krisztián/Ambient Lights

A vállalkozó a tervek megvalósításához öthektárnyi területet vásárolt az önkormányzattól, ahol huszonhárom mesebeli kinézetű házikót építtetett fel, melyeknek az alsó szintjén négy, felső szintjén pedig két szobát alakítottak ki. Elkészült egy többemeletes kiszolgáló épület is, egyfajta közösségi tér.

szellemfalu

A képeken látszik, mennyire leromlott az épületek állapota

Fotó: Borbély Krisztián/Ambient Lights

A házak felépítése után azonban elfogyott a vállalkozó pénze, így az álomból nem lett semmi. Az ügy egészen a 2010-es évekig húzódott, addigra a vállalkozó külföldre költözött, a helyi kivitelező meghalt, így a házak állapota egyre csak romlott.

szellemfalu

Két évtizede üresen állnak a házak

Fotó: Borbély Krisztián/Ambient Lights

2012-ben, a szellemfaluról szóló cikk megjelenésekor úgy tűnt, hogy megoldódik a házak jövője, ugyanis új tulajdonoshoz kerültek és az önkormányzat is szívesen látta volna a beruházás befejeződését. Akkor még úgy tűnt, két éven belül elkészülhet az üdülőfalu fejlesztése, azonban a tervek ismét dugába dőltek és az utóbbi egy évtizedben csak tovább romlott az immár 22 éve érintetlen házak állapota. Ezt örökítette meg fotósorozatában Borbély Krisztián.

szellemfalu

2012-ben, több mint 10 éve még hittek abban, hogy befejeződhet az üdülőfalu építése

Fotó: Borbély Krisztián/Ambient Lights

Az üdülőfalu sorsa azért is szomorú, mert ahogy néhány hónapja írtuk, Tiszakécskén a termálvíz aranyat ér, ráadásul most duplán is: az energiadrágulás miatt több önkormányzati létesítmény és a hotelek is spórolhatnak a rezsiköltségeken. A város saját tulajdonú kútjából nyert termálvízzel kétkörös (primer és szekunder) hőcserélő segítségével több oktatási intézmény (a diákotthon, a gimnázium, az általános iskola felső tagozata és az Erkel fasori óvoda), valamint a sportlétesítmény fűtését tudják biztosítani.

szellemfalu

Aprajafalva, szellemváros, gombaházak néven egyaránt emlegetik a helyiek a Tiszakécskén félbehagyott beruházást

Fotó: Borbély Krisztián/Ambient Lights