Udvarház, barlang és információs pont lesz az új látványosság Taron

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2019. június 12. 09:28

A Nógrád megyei kisközség önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében közel 200 millió forint támogatást nyert el turisztikai fejlesztésekre.

A Mátra nyugati részén található Tar vezetése arra törekszik, hogy minél jobban megismertesse a település értékeit a látogatókkal, ezért két helyszínen új létesítményt hoznak létre. Turisztikai információs pontot alakítanak ki, illetve a falu egykori szülöttjének, a pokoljárásáról ismert földesurának, Tar Lőrincnek (1370–1426) állítanak emléket.

Turopoli Zsolt polgármester elmondta, hogy olyan föld alatti barlangrendszert alakítanak ki, ahol Tar Lőrinc látomásait elevenítik meg. Az erődfallal körülvett római katolikus templommal szemközti dombon állnak az egykori földbitokos udvarházának romjai, amelyet a helyi hagyomány az egykori úr várának tart.

A tervek szerint a barlangrendszeren keresztül is eljuthatnak majd az érdeklődők az udvarház romjaihoz. Ezeknél pedig a falakat a földszintig építik meg, így szeretnék érzékeltetni, hogy az egykori épület helyiségei milyen feladatokat láttak el. Mindezt különböző színű burkolatokkal szemléltetik.

Tar Lőrinc egykori udvarházának romjai a falu fölötti dombon

Fotó: Mentusz Károly

A beruházással szeretnék megteremteni a faluban a fenntartható turizmus feltételeit. A projekt tervezői ezért kiemelt figyelmet fordítottak a modern, interaktív bemutatási formákra, hogy az érdeklődők még több innovatív élményt szerezhessenek. A családokra is gondoltak, amelyeknek szintén szeretnének kedvezni a bemutatásra kerülő látványosságokkal. Jelenleg tart a kivitelezés, amely várhatóan 2020-ban fejeződik majd be.

Ezzel is arra törekednek, hogy a Mátra nyugati részén levő kirándulóhelyeket a Mátrafüred-Sástó-Kékestető-Galyatető-Mátraszentimre turisztikai útvonallal meghosszabbítsák, így egy körtúra jöhet létre hazánk legmagasabb hegyvidékén. Az elképzelések szerint a konzorciumi projekt megvalósításával – melynek Mátraalmás és Szurdokpüspöki is része – évente több mint 12 ezer látogatóval növekedhet a vendégek száma a Mátra nyugati térségében.

Az erődfallal körbevett katolikus templom mellett alakítják ki az információs pontot

Fotó: Mentusz Károly

Kapcsolódó cikkek

Duplázott a Felső-Mátra

2019. április 02.