Így ettek és öltözködtek a Budapest területén élő ősemberek

Forrás: MTI

 2024. május 31. 11:36

Május 31-én nyílik meg a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) Vármúzeum új állandó kiállítása, amely a főváros legfrissebb ásatásain talált tárgyakból is számos darabot bemutat.

A múzeum ős- és népvándorlás kori főosztályának szakemberei hosszú idők munkája alapján egy olyan válogatást hoztak létre, amelyek esztétikai erejükkel lenyűgözik a látogatókat és rengeteg információt hordoznak. Bemutatják, hogy az egykor itt élt emberek miket csináltak, vagy hogyan gondolkodtak - emelte ki Csorba László, a múzeum főigazgatója a tárlat bemutatóján.

Az új tárlat a korábbi, 1998 és 2020 közötti állandó kiállítás megújult és átdolgozott változata. Célja, hogy friss szemlélettel mutassa be a korábbi évtizedekben előkerült tárgyakat azokkal kiegészítve, amelyeket az elmúlt néhány évben zajló ásatások során találtak meg Budapest földjében - hangsúlyozta ez eseményen Tóth-Farkas Márton régész, a kiállítás kurátora az MTI tudósítása szerint.

Eltűnt idők nyomában - Gyűjtögetőktől a honfoglalókig Budapest földjén címmel nyíló tárlat a főváros legfrissebb ásatásain talált tárgyakból is számos darabot bemutat

Fotó: MTI/Kovács Attila

A tárlat tíz olyan tematikus egységből - étkezés vagy az öltözködés - épül fel, amelyek a mai kor embere számára is érdekesek lehetnek. Ezekhez a témákhoz igyekeztek az elmúlt évezredekből olyan régészeti leleteket kiállítani, amelyek bemutatják a korábban ezen a földön élt emberek mindennapjait, egy adott témához, vagy problémához való hozzáállásukat, esetleg a probléma megoldására adott válaszaikat.
Szinte önálló egységként tíz régészeti korszak legkiemelkedőbb leletei is láthatók lesznek egy-egy vitrinben. Ezek időrendben követik majd egymást, így az őskorban megjelenő első emberektől a honfoglalás koráig bemutatják a BTM legérdekesebb és leglátványosabb régészeti kincseit.
A több mint ötszáz tárgy kiállítása tisztelgés az ásatásokon dolgozó egykori és jelenlegi régészek munkája előtt.

Az ÉnBudapestem applikációval 20% kedvezménnyel válthatunk jegyet több múzeumba, többek között a Budapesti Történeti Múzeumba is.