Új tesztstratégiával készül Ausztria a korlátozások feloldására

Szerző: Kovács Balázs

Forrás: turizmus.com

 2021. január 12. 16:41

Nemzetközi repülős utaknál hamarosan szükség lehet az oltási igazolásra, de amíg a nemzetközi sztenderdek kialakulnak, addig a legjobb megoldás a tesztelés. Ezért a lakosság átoltásáig új tesztstratégiát vezet be Ausztria, hogy a lockdown feloldását követően a járványhelyzetet hatékonyan kezelhesse.

Ausztria légiközlekedésért felelős államtitkára, Magnus Brunner szerint bár Ausztriában nem lesz oltási kötelezettség, ugyanakkor a biztonságos légiközlekedés igénye vélhetőleg kikényszeríti a COVID-19 védőoltás megkövetelését a fedélzetre lépés feltételeként.

Az államtitkár szerint az egyes légitársaságok saját üzletpolitikai döntése, hogy megkövetelik-e egyes védőoltások meglétét a szolgáltatás igénybevételéhez, azonban megfontolandó, hogy  a nemzetközi foglalási rendszerekbe beépítsék a védőoltások igazolásának lehetőségét.

A nemzetállamoknak ugyanakkor joga van egyes védőoltások meglétét a beutazás feltételül szabni, ahogy erre Ausztrália esetében már van precedens. Amíg a nemzetközi sztenderdek kialakulnak, addig a legjobb megoldás a tesztelés, amely területen Bécs nemzetközi repülőtere jó gyakorlatnak tekinthető – hívta fel a figyelmet  Magnus Brunner államtitkár a Kuriernek adott interjúban, amelyben utalt még az EU-szinten való koordináció fontosságára.

 

A lakosság átoltásáig új tesztstratégiát vezet be Ausztria

Az osztrák szövetségi kormány, a tartományok, a parlamenti pártok és az érdekképviseletek közötti egyeztetéseknek alapján Ausztria új tesztstratégiával készül a lockdown feloldását követően a járványhelyzet hatékony kezelésére, összegzi az elmúlt napok fejleményeit Kovács Balázs, Bécsben élő turisztikai szakértő blogjában.

Az önkéntes tesztelés egyes foglalkozási csoportokra (vendéglátásban, turizmusban dolgozók, pedagógusok, közeli személyes kontaktust igénylő munkakörök, mint pl. fodrászok, masszőrök), illetve az iskolákra koncentrálódik. Becslések szerint mintegy 530 ezer főt érint e körben a heti tesztelés. Heinz Faßmann szövetségi oktatási miniszter tájékoztatása szerint:január 18-ig az ország összes iskolájába 5 millió gyorstesztet juttatnak el, amellyel a nyitást követően a diákok tesztelése hetente kétszer elvégezhető. Így biztosítható, hogy az iskolák ne csak megnyithassanak, hanem nyitva is maradjanak.A turizmus, vendéglátás területén a szakmai szervezek javaslatainak megfelelően, ahogy erről korábban beszámoltunk, ugyancsak intenzív teszteléssel kívánják a megfertőződés kockázatát csökkenteni.Az elképzelés szerint utazáskor, illetve a szállodákba érkezéskor 48 órán belüli gyorsteszt bemutatása szükséges, hasonlóan a 20 főt meghaladó kulturális rendezvényeken való részvétel feltétele lesz a negatív teszt felmutatása. Az ellenőrzéseket a létesítményt üzemeltetőknek kell végezni. Korábbi információk szerint az éttermek látogatásához egy héten belül elvégzett negatív teszteredmény szükséges. A vendéglátók tavaly év végén tiltakoztak, s jelezték, hogy nem kívánják a vendégeik COVID-tesztjét ellenőrizni ("nem vagyunk serifek"), így e kérdésben is további egyeztetésre van szükség.

A lockdown feloldását eredetileg egy országos és tömeges teszteléshez kötve január 18-ra tervezték, azonban a szükséges törvénymódosításhoz a parlamenti ellenzék nem járult hozzá, így a dátumot egy héttel kitolták.

ausztria_becs_123rf

Az elképzelés szerint negatív gyorsteszthez kötnék az osztrák szállodákban a vendégek fogadását

Fotó: 123rf.com

Még mindig nem lehet biztosan tudni, hogy a lockdown pontosan mikor ért véget Ausztriában, amelyet a következő napok járványügyi mutatói jelentősen befolyásolhatnak.

Az oktatási miniszter január második hetére ígért döntést arról, hogy az iskolák esetleg már január 18-án "rendes üzemmódban" megnyithatnak-e. A lockdown feloldásához és az új tesztstratégia bevezetéséhez szükséges jogszabályok kidolgozása jelenleg folyamatban van, elfogadásuk a nemzetgyűlés által január 14-én várható.