Újabb fejlesztéseket tervez 2022-re a borsi Rákóczi-kastély

Forrás: turizmus.com

 2022. január 18. 16:47

A Teleki László Alapítvány 2021-ben is több nagy projekten dolgozott, a munkák pedig folytatódnak 2022-ben is. Az alapítvány igazgatója, Diószegi László ezekről számolt be egy évindító beszélgetésen.

Diószegi László többek között a borsi kastély, II. Rákóczi Ferenc szülőházának felújításáról is beszélt. A hányatott sorsú kastélyt 2018-ban kezdte felújítani – nagyrészt magyar kormányzati támogatásból – a Teleki László Alapítvány és Borsi önkormányzata által létrehozott, szlovákiai bejegyzésű nonprofit szervezet. Az átadásra 2021. június 19-én került sor Zuzana Čaputová szlovák és Áder János magyar köztársasági elnök jelenlétében.

„Borsival kapcsolatban azt mondhatjuk, hogy júniusban volt a „D” nap, megtörtént a partra szállás: végtelen nagy öröm és büszkeség, hogy sikerült ennyi idő alatt és ilyen minőségben elkészülnünk a munkával, ez ilyen méretű műemléki helyreállításoknál nem mindig jellemző" – mondta az alapítvány igazgatója.

A borsi kastély felújítása egyrészt műemlékvédelmi helyreállítási feladat volt, de szinte ugyanilyen mértékben volt célja az alapítványnak olyan turisztikai attrakciók létrehozása is, amelyek később biztosíthatják a létesítmény legalább nullszaldós üzemeltetését, tudjuk meg Diószegi Lászlótól. Ezért létesült az épületben Rákóczi-kiállítás (melyen majdnem száz szakértő dolgozott, a koncepció és a kivitelezés pedig a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kreatív csapatát dicséri), szabadulószoba, virtuálisvalóság-játék, körpanoráma-vetítő, szálloda és étterem is.

„Bízom benne, hogy a 2022-ben az Európai Unió Interreg-pályázatán elnyert pénzből történő fejlesztések – a tematikus játszótér, a teljes terület- és tájrendezés, a kastély melletti tó rehabilitációja, illetve a Kassa megyei önkormányzati pénzből megvalósuló vízi tábor tovább növeli a látogatószámot. Vannak további terveink is, ezekhez még keressük a forrást. A kastély melletti vizesárok fölé például fürdőház létesítését tervezzük, így a szállodában megszállók szaunázhatnának, mártózhatnának is. Még hosszabb távon egy kisebb úszómedence kialakítása is elképzelhető – ez reményeink szerint vonzóbbá tehetné a helyszínt télen, a fő turistaszezonon kívül is.”

borsikastely

2022-ben tematikus játszótérrel, vízi táborral és a kastély melletti tó rehabilitációjával növelnék a borsi kastély látogatószámát

Fotó: Teleki László Alapítvány

Ez azért lényeges, mert bár számítottak rá, mégis keserű tapasztalat, hogy míg a Borsi Rákóczi Kastélyközpontnak elkeresztelt létesítményben már közvetlenül nyitás után nagyon sokan ellátogattak Szlovákiából és az anyaországból is, és mind a kiállítás, mind a szálloda és az étterem rentábilisan üzemelt, a nyári turistaszezon végeztével jelentősen apadt az ide látogatók száma.

„Borsi sokkal több, mint egy műemléki helyreállítás, komplex kulturális intézmény, amelynek a feladata az épület megmentésén túl a magyar nemzetpolitikai célkitűzések megvalósítása, a Rákóczi-kultusz ápolása, a magyarságtudat erősítése" – mondta Diószegi László.

A Rákóczi-kultusz nagy napja március 27., a fejedelem születésnapja, amelyre Borsiban is készülnek. Ezen a napon zarándokvonat indul majd Budapestről a kastélyhoz. A helyszínen az érdeklődőket számos színes program várja, amely nem kis részben a fiatalokra és a gyerekekre fókuszál.

„Úgy gondoljuk, a felújított kastélyban már nem a búslakodásé és a visszatekintésé a főszerep, hanem az előretekintésé” – mondja erről Diószegi László, akitől megtudjuk, hogy már zajlik a nyári programok előkészítése is.

A teljes beszélgetés ismertetése a Teleki László Alapítvány 2021-es fejlesztéseiről és 2022-es terveiről a szervezet honlapján érhető el.