Újabb sztárkiállítás jön a Szépművészetibe – elindult a jegyértékesítés

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 04. 11:18

A Szépművészeti Múzeum a párizsi Musée d'Orsay-val és a Musée de l'Orangerie-vel együttműködésben szeptember 22-étől nagyszabású Pierre-Auguste Renoir-kiállítást rendez, amely a festő alakábrázolásait állítja a középpontba. A kiállításra már elkezdődött a jegyértékesítés – írja a múzeum.

A francia impresszionista és posztimpresszionista korszak jelentős művészeit bemutató kiállításai után (Monet és barátai, 2003; Van Gogh Budapesten, 2006; Cezanne és a múlt, 2012; Cezanne-tól Malevicsig; 2021) idén Renoir életművét helyezi fókuszba a múzeum. Választását indokolja, hogy 2019-ben – egy történelmi jelentőségű gyűjteménygyarapítás révén – megvásárolták a mester Fekvő női akt (Gabrielle) című kései remekművét.

„Figurális festő vagyok” – hangoztatta Pierre-Auguste Renoir (1841-1919), arra utalva, hogy mindig az embert állította művészetének középpontjába. Portréfestőként érzékenyen rögzítette az arcok rezdüléseit, a tekintetek ragyogását, a ruhák tündöklését.

Renoir érzékenyen rögzítette az arcok rezdüléseit, a tekintetek ragyogását

Fotó: szepmuveszeti.hu

Életképein a szereplők közötti hétköznapi, kedélyes interakciókat, a modern élet új jelenségeit örökítette meg. Aktjaiban a női test szépségét, a bőr selymes ragyogását ünnepelte. Képeit barátok, festőtársak, műkedvelők, családtagok népesítik be, akik így egy élettel teli, gondtalan, harmonikus világ részévé válnak.

A szeptember 22-én nyíló kiállítás kronologikus, egyben tematikus elrendezésben, festményeken, grafikákon, szobrokon keresztül vizsgálja Renoir viszonyát a művészetét inspiráló modellekhez – olvasható a múzeum oldalán.

A kiállítás címe: Renoir – A festő és modelljei

Látogatható: 2023. szeptember 22. – 2024. január 7.

Bővebb infó ITT.