Újra látható a Szépművészeti Múzeum szobormásolat-gyűjteménye

Forrás: turizmus.com

 2023. április 27. 16:02

Hosszú évtizedek után újra láthatja a nagyközönség a Szépművészeti Múzeum szobormásolat-gyűjteményének többszáz darabját.

A múzeum európai viszonylatban is gazdag gyűjteményének egy részét már 2021 óta láthatja a közönség, a többszáz darabos kollekció közelmúltban restaurált további darabjaival pedig májustól, az Országos Múzeumi és Raktározási Központ látványraktárában találkozhatnak a látogatók.

A komáromi Csillagerőd felújított épületébe a nagyszobrászatot bemutató közel háromszáz antik, középkori és reneszánsz mű másolata került, míg a gyűjtemény másik, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) tanulmányi kiállításaként látható része az épületszobrászathoz köthető több mint háromszáz ókori, középkori és reneszánsz alkotás másolatát mutatja be – tájékoztatta lapunkat a Szépművészeti Múzeum.

Több mint 300 ókori, középkori és reneszánsz alkotás másolatát mutatják be a kiállításon

Fotó: Szépművészeti Múzeum

A 19. század végétől a múzeumi szakemberek a művészetet a lehető legszélesebb közönség számára kívánták elérhetővé tenni. Ennek részeként a szobrászat történetét a legismertebb emlékek gipszmásolatain keresztül mutatták be, így Európában és Észak-Amerikában sorra alakultak a szobormásolat-gyűjtemények és számos gipszmásolat-készítő műhely jött létre – idézi fel a múzeum.

A Szépművészeti Múzeum 1896-os megalapítását követően a Nemzeti Múzeum gipszmásolatai átkerültek az új intézménybe, ahol az antik öntvények mellett további ókori, középkori és reneszánsz emlékek kópiáit szerezték be. Az 1920-as évektől a másolatgyűjtemények fokozatosan veszítettek népszerűségükből; a második világháború alatt és azt követően a gipszöntvények a kiállítóterekből raktárakba kerültek. Nem védték és nem állították helyre őket: több évtizedes hányattatás várt rájuk. A szétszóródott, több száz darabos gyűjteményt az elmúlt évtizedben összegyűjtötték, rendszerezték, sérült darabjait restaurálták. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően, a komáromi Csillagerőd helyreállításával és az OMRRK megépítésével így több évtized után végre megnyugtatóan rendeződött a Szépművészeti Múzeum hányatott sorsú gipszgyűjteményének helyzete.

Csak tárlatvezetés keretében látogatható a gyűjtemény

Fotó: Szépművészeti Múzeum

Az új kiállítás a Szabolcs utcában, az OMRRK épületében látogatható, kizárólag az előre meghirdetett tárlatvezetések keretében, az azokra szóló belépőjegy birtokában.