Újra látogatható lesz a Dohány utcai zsinagóga

Forrás: turizmus.com

 2021. július 30. 09:12

Augusztus 6-án, pénteken újranyit a Dohány Zsinagóga Komplexum – tájékoztatta szerkesztőségünket Róna Iván, az üzemeltető MAZSIHISZ turisztikai igazgatója.

Egyelőre csak a hét legforgalmasabb napjain nyitnak ki, pénteken, vasárnap és hétfőn. Szombaton – sábeszkor – zárva tartanak.

"Kezdetben 10 és 16 óra között leszünk nyitva, a pénztár egy órával a komplexum zárása előtt ad ki utoljára jegyeket aznapra. A belépés is 15 óráig lesz lehetséges. Ezzel megteremtjük a lehetőségét annak, hogy mindenkinek, aki az utolsó pillanatban tud csak érkezni, maradjon egy teljes órája, hogy nyugodt tempóban megtekinthessen minden látnivalót" – tájékoztatott Róna Iván.

Úgy döntöttek, hogy bővítik a kínálatot és bemutatják a Hősök templomát is a Dohány Zsinagóga Komplexum területén, amely eddig el volt zárva a látogatók elől, csak szakrális eseményekkor – télen, imaidőben – volt nyitva. Így az eddigi öt objektumon kívül (zsinagóga, zsidó múzeum, temetőkert, Wallenberg-emlékkert és a Gettó kiállítás) lesz egy hatodik helyszín is, a Hősök temploma.

Európa legnagyobb zsinagógája újra megnyitja kapuit a látogatók előtt

Fotó: 123rf.com

A forgalomtól függően rugalmasan nyitnak majd a többi napokon is, ha lesz elég potenciális turista a fővárosban.

A garantált túrák is elindulnak. Nem félóránként, mint korábban, hanem egyelőre óránként, de ezen is rugalmasan változtatnak, amint a látogatószám megfelelő ütemben növekszik majd.

A területen belül számtalan helyszínen telepítettek kézfertőtlenítő berendezéseket és szigorúan betartják és betartatják a higiéniai szabályokat. Létszámkorlátozást ugyan nem vezettek be a csoportoknál, és a szabályoknak megfelelően a maszkhasználatot sem követelik meg, de a munkatársak közül csak az dolgozhat a frontvonalban, aki legalább két oltást felvett.

Ez azt jelenti, hogy a pénztárban, a jegykezelésen, a biztonsági vizsgálaton, a koordináción dolgozók és az idegenvezetők között mindenki rendelkezik védettséggel.

A tavaly decemberben meghatározott egyéni és csoportos árakon nem változtattak. A felnőtt egyébi belépő 5500 forintba kerül, de van diák-,  gyerek- és családi kedvezmény is, ezenkívül a Budapest Kártyával rendelkezők is kedvezménnyel léphetnek be.

Amint arról beszámoltunk, négy évig tartó felújítás után július 19-én a felújított Rumbach utcai zsinagóga is megnyitotta kapuit a látogatók számára.