Sóhajok hídja, szerelemkapu, lakatfal – ezek a legromantikusabb helyek a Balatonnál

Forrás: turizmus.com

 2024. február 14. 10:55

A Balatoni Turizmus Szövetség a Nyitott Balaton akció keretében összegyűjtötte és közreadta azokat a helyeket, ahová a szerelmesek Valentin-nap környékén elutazhatnak – mondta Fekete Tamás, a szövetség alelnöke.

Az egyik legismertebb romantikus találkahely Balatonvilágoson, a magasparton található, méghozzá a Panoráma-kilátónál. A fehérre festett Sóhajok hídja – amelyet sokan a Szerelmesek hídjaként emlegetnek – korlátjai mellett számtalan szerelemlakat került az odaépített állványokra.

A badacsonyi Rózsakő legendája Kisfaludy Sándor költőhöz kapcsolódik. Állítólag, ha egy pár tagjai ráülnek a kőre, még abban az évben összeházasodnak. A történet eredete szerint régi magyar költőnk és felesége, Róza szívesen üldögélt a lapos bazaltkövön.

Zamárdiban, a Balaton Szíve téren lévő szobor szintén sok szerelmespár kedvence. Aki átnéz a szív alakú szobor nyílásán, megkapó panorámában gyönyörködhet, a szeme elé tárul a Tihanyi Bencés Apátság.

Szántódpusztán ma újabb lakat-találkahelyet avatnak

Fotó: Szántódpusztai Majorság / Facebook

 

Aki Bakony felé veszi az irányt, az Berhidán is lakatolhat. A Kistó játszótere közelében itt is szerelemkapu fogadja a párokat. A lakat felhelyezése után a kulcsot a helyi szokás szerint érdemes egy jól irányzott dobással a tó fenekére küldeni.

A kenesei sétányon andalgóknak is érdemes kis szív alakú lakatot magukkal vinni, csakúgy, mint a keszthelyi mólóra, Füredre vagy éppen Balatonlellére látogatóknak. Fonyódon a Hotel Balaton teraszán szerelemlakat központ áll. Az ötven méteres vaskerítésre bárki kirakhatja szerelmi zálogát.

Február 14-én vadonatúj lakatfalat avatnak az újjászületett Szántódpusztai Majorságban, a Szent Kristóf-kápolna mellett. A kápolnában kötött házasságok a falubeliek szerint örökké tartanak.