Vészhelyzet Velencében az árvíz miatt

Forrás: MTI

 2019. november 13. 17:48

A városban egy méter fölött van a vízszint, a velencei pátriárka úgy nyilatkozott, hogy a Szent Márk-bazilika "helyrehozhatatlan" károkat szenvedett. A készültséget péntekig meghosszabbították.

Luigi Brugnaro polgármester azonnali fellépést kért a római kormánytól, többek között azt, hogy nyilvánítsa katasztrófa sújtotta övezetnek Velencét és térségét, amelyet szerdára virradó éjszaka rekord magasságú tengervíz öntött el a heves esőzések nyomán.

Sajtótájékoztatóján Brugnaro hangsúlyozta, hogy a lagúnákon élők hozzászoktak a tengervíz emelkedéséhez, de a mostani ár húsz centiméterrel magasabb volt a kritikusnak tartott szintnél, és ez térdre kényszerítette a várost.

Kijelentette, hogy Olaszország nemzetközi hírneve forog kockán: "meg kell mutatni, hogy nem hagyjuk veszni történelmi kincseinket!" – hangoztatta. Azt kérdezte, miért nem működik már a lagúnák bejáratánál tervezett Mose mobil zsiliprendszer, amelynek feladata éppen az egy méter fölötti tengerár visszatartása lenne.

Luca Zaia, Veneto tartomány elnöke, fél milliárd euróra becsülte az első kárfelmérést.

Minden idők második legmagasabb vízszintjét mérik most Velencében

Fotó: Comune di Venezia

A rossz idő miatti készültséget péntekig meghosszabbították. Csütörtök délelőtt újabb tetőzést várnak.

 

Áll a sós víz a Szent Márk-bazilikában

Velencében továbbra is esős az idő, az erős szél miatt a tengervíz beáramlik a városba, a víz elárasztotta a híres Szent Márk teret is. A Szent Márk-székesegyházban a vízszint az éjszaka meghaladta az egyméteres magasságot. A sós víz elárasztotta a kriptát, valamint a nemrég restaurált padlózatot és mozaikokat. Szakértők attól tartanak, hogy ha a víz sokáig a bazilikában áll, kárt tehet a bazilika faszerkezetében is. Francesco Moraglia velencei pátriárka úgy nyilatkozott, hogy a Szent Márk-bazilika "helyrehozhatatlan" károkat szenvedett. Az olasz kulturális miniszter válságstábot küldött Velencébe.

 

A térdig érő gumicsizma is kevés

Szerda reggelre a vízszint 120 centiméterre süllyedt, majd a délelőtti órákban újabb ár érkezett 145 centiméteres szinttel. Az ár érkezését jelző szirénák folyamatosan jelezték a víz emelkedését. Az egy méter fölötti vízszint azt jelenti, hogy több ponton a térdig érő gumicsizma sem elegendő a közlekedéshez.

A város kedd óta víz alatt van, az éjszakai órákban a víz elérte a 187 centiméteres magasságot, ami rekordnak számít. A történelmi feljegyzések szerint, 1200 óta, ez a második legmagasabb az 1966-os után, amikor a Szent Márk téren 194 centimétert mértek.

A tengerár teljesen elöntötte Pellestrina szigetét, ahol két idős ember életét veszítette.

A velencei Ca'Foscari palotában tűz ütött ki a víz okozta rövidzárlat miatt. Több velencei szállodát is víz öntött el az alsóbb szinteken. Az üzletek is víz alatt vannak, a gondolákat a szél elsodorta.

A szél egy motoros csónakot is a szigetek rakpartjára vetett ki, több vaporetto-vízibusz szintén a rakpartokra vagy a Velencei-csatornákon sorakozó facölöpöknek sodródott. A Velence közeli Chioggia utcáit is 170 centiméteres víz öntötte el.

A 2003-től épített Mose zsiliprendszer 7 milliárd euróba került, és a legutolsó adatok szerint több mint kilencven százalékban készen áll, mégsem lépett eddig működésbe.