Via ferrata is lesz Szarvaskőn

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2019. október 04. 10:47

Alkotóház szálláshelyekkel, megújult híd, értéktár fal, fedett szabadtéri színpad - néhány példa azok közül a fontos fejlesztések közül, amelyek Szarvaskő turizmusát tovább erősíthetik a jövőben.

- Az elmúlt években folyamatos pályázati támogatások segítségével sokat lépett előre a kis bükki üdülőfalu falu idegenforgalma - idézte fel a Turizmus.com-nak Szabóné Balla Marianna polgármester.

 

Szálláshely és alkotóház

Az egykori MÁV-üdülő épületét, amely önkormányzati tulajdonba került, teljesen felújították, szigetelték, padlófűtést és korszerű vizes blokkot alakítottak ki. Ez lett falu új alkotóháza, amelyben szálláshelyeket is létesítettek.

Az új alkotóházban szálláshelyeket is kialakítottak

Fotó: Mentusz Károly

Az épület nemrég elkészült, ahol a nyári időszakban napközis elfoglaltságot biztosítanak majd a helyben lakó és az ország különböző részeiből érkező gyerekeknek.

 

Emlékmű, híd, értéktár

Emellett pályázati támogatással a szarvaskői várromhoz vezető úton I. világháborús emlékművet is avattak. Hatmillió forintos önkormányzati támogatással erősítették meg az Eger-patak fölött emelkedő és a turistákat is szolgáló Borsod-hidat.

Értéktár a falu központjában

Fotó: Mentusz Károly

A falu központjában található falon pedig szabadtéri értéktárat létesítettek fotókkal és leírásokkal gazdagon illusztrálva. Ezzel is a település fontosabb látnivalóit mutatják be a látogatóknak.

 

Folytatódnak a fejlesztések

A fejlesztések jelenleg is zajlanak. Az önkormányzat közel 110 millió forint pályázati támogatást nyert el a Területi- és Területfejlesztési Operatív Program keretében.

Ebből a pénzből a település centrumában levő állomáskertben szabadidőparkot létesítenek, a fejlesztés idén év végére fejeződik be. A terveknek megfelelően egy, már korábban meglevő faházat fogadóépületként teljesen felújítottak, fedett színnel bővítettek és közösségi kemencét is építettek. Most a tetővel ellátott szabadtéri színpadot alakítják ki, ahol zenés nyári estéket, irodalmi műsorokat, koncerteket rendeznek majd.

Pihenőpark Szarvaskő központjában

Fotó: Mentusz Károly

Az önkormányzat a már elkészült alkotóház előtti téren sportpark kialakítására is pályázott, amely várhatóan 2020 elejére készül el.

Ugyancsak pályázatot nyújtottak be egy via ferrata (vasalt út) túraúvonal létrehozására, amely a szabadidőparkból indulna, és az egykori helyi kőbányához vezetne.

Az útvonalon fémkábelekkel, létrákkal, lépcsőkkel, hidakkal segítik a sportolók előrehaladását.

Mindezeken kívül egy harminc éves álom is hamarosan valóra válik Szarvaskőn, miután 300 millió forintos belügyminisztériumi támogatással kiépítik a település belterületi szennyvíz-hálózati rendszerét. A beruházás 2020 végére fejeződik be.