Teniszpálya alatt találták meg az 500 éve eltűnt templomot Visegrádon

Forrás: turizmus.com

 2024. május 09. 11:43

A visegrádi műemlékegyüttes újjászületését megelőző régészeti feltárás során a Zsigmond király idején épült Szűz Mária templom romjait találták meg egy teniszpálya alatt. A feltárt főoltár előtti kripta környékén egy több száz évvel ezelőtti összecsapás nyomait is felszínre hozták.

Idén márciusban folytatódott Visegrád történetének legnagyobb szabású kutatása. A munka során először a török hódoltság korából származó település nyomaira bukkantak az alsóvárban - közölte szerkesztőségünkkel a Várkapitányság. Érdekesség, hogy az oszmánok által használhatott épületekben többségében hamisított érmék voltak. Feltártak a fellegvár kaputornyánál egy feltehetően török temetkezési helyszínt és egy ovális alakú beomlott boltozatú kemencét is.

A régészek számára legígéretesebbnek a királyi palota szomszédságában található teniszpálya feltárása bizonyult, ahol egykor a Zsigmond király alapította ferences kolostor állt.

Török temetkezési helyszín a fellegvár alatt

Fotó: Várkapitányság - MNM Mátyás Király Múzeum és Nemzeti Régészeti Intézet

Már az első napon megtalálták a templom maradványait, majd a főoltár előtt egy kripta is előkerült, amelyre ráomlott a szentély több mint száz darab későgótikus boltozati bordája. A beomlott kripta törmelékei között három holttest csontmaradványa feküdt. A mellettük talált tárgyak – például egy sarkantyú és számos ólom puskagolyó – alapján, feltehetően katonák lehettek. Egy réztál volt a közelükben, amit talán védekezésre használtak, mivel felületén fegyverek által ejtett mélyedések láthatók. Mindez arra utalhat, hogy a templom nemcsak a fosztogatásnak, hanem egy véres összecsapásnak is színhelye lehetett. Vélhetően 1544 után omolhatott be, amikor Visegrád oszmán-török kézre került, évszázadokra eltemetve a királyi vár egykori gazdagságának és pusztulásának emlékeit, melyeket a régészek ásója hozott ismét napfényre - fogalmaznak.

A visegrádi vár és környékének méltó megújulását célzó Visegrád Reneszánsza fejlesztési program 2021-ben indult. Keretében a következő években nemcsak az alsóvár és a Salamon-torony, a völgyzárófal és a vízibástya rekonstrukciója valósul meg, de a visegrádi fellegvár és a királyi palota is megújul. Akadálymentesítik és gyalogosan bejárhatóvá teszik az épületegyüttest, összekapcsolják a várrendszer alsó és felső részeit. A munkálatok több ütemben valósulnak meg, hogy a rekonstrukció idején is látogatható legyen a fellegvár, az alsóvár és a királyi palota egy része.