Sikota Krisztina: Idén több nagy fejlesztésünk is látványos szakaszba ér

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2022. március 08. 18:23

„2021-ben több kiemelten fontos munkának értünk a végére, kifejezetten sűrű évünk volt” – kezdte a társaság tavalyi évének értékelését Sikota Krisztina, a Várkapitányság turisztikai és kulturális vezérigazgató-helyettese.

A 2018 végén létrejött Várkapitányság több kiemelt hazai helyszín megújítását végzi. Ők valósítják meg a Nemzet Hauszmann Programot, melynek célja, hogy a Budavári Palotanegyed ismét visszanyerje századfordulós arcát. Hozzájuk tartozik Budapest egyik legkedveltebb kulturális helyszíne, a Várkert Bazár is.

Végső soron egy olyan városrészt szeretnének kialakítani, ahol jó élni, ahol hosszabb időt is érdemes eltölteni, és ahová újra és újra érdemes ellátogatni, mert mindig új élményekkel fogadja a látogatókat – hangsúlyozta Sikota Krisztina.

„A 2021-es év legnagyobb szenzációja kétségkívül a Szent István-terem megnyitása volt. A Budavári Palota déli összekötő szárnyában található történelmi helyiség a századforduló magyar iparművészetének csúcsteljesítménye volt. A terem a második világháborúban teljesen megsemmisült, helyén később irodákat és tárolóhelyiségeket alakítottak ki. A Nemzeti Hauszmann Program keretében a szakemberek a legnagyobb pontossággal állították helyre a történelmi helyiséget, amelyet augusztus 20-án nyitottunk meg a nagyközönség előtt. Büszkék vagyunk arra, hogy a termet és a kiállítást immár több mint 50 ezren tekintették meg.”

Sikota Krisztina: A Highlights of Hungary a tavalyi év egyik legkiemelkedőbb magyar teljesítményeként tartja számon a Szent István-termet

Fotó: Várkapitányság

Szintén tavaly adták át a nagyközönségnek az újjáépített Lovarda épületét, amelyben egy multifunkcionális rendezvénytér kapott helyet. Év végére elkészültek a Habsburg-kapu és a hozzá tartozó lépcső, a turulszobor, illetve a Halászó gyerekek kútjának és teraszának rekonstrukciójával. Megnyílt A Hauszmann-sztori című tárlatuk is, amely Hauszmann Alajos életét és munkásságát, illetve a Budavári Palotanegyed épületeinek történetét és a Nemzeti Hauszmann Program fejlesztéseit mutatja be.

Emellett több szabadtéri kiállítással várták az érdeklődőket, Karmelita koncertek néven új előadás-sorozatot indítottak, és a Várkert Bazárban is egész évben változatos programok követték egymást.

Sikota Krisztina a szakmától kapott elismerések közül kiemelte, hogy a Lovarda különleges tetőszerkezete 2021-ben megnyerte a Nemzetközi Tetőfedő Szövetség németországi világbajnokságát.

„Ez azért is nagy eredmény, mert ezen a versenyen szinte az összes európai ország, de még az Egyesült Államok és Kína is képviseltette magát, ráadásul magyar győzelemre hosszú évek óta nem volt példa. Büszkék vagyunk arra is, hogy a Highlights of Hungary a tavalyi év egyik legkiemelkedőbb magyar teljesítményeként tartja számon a Szent István-termet.”

A turistaforgalom alakulásáról a szakember elmondta: 2021-ben már egyértelműen érezhető volt a javulás, a szabadtéri kiállításaikon, a Szent István-teremben vagy A Hauszmann-sztori tárlaton sok külföldi látogató is megfordult.

Az idei év is az építkezés jegyében telik majd. Várhatóan tavasszal készülnek el a Karakas pasa tornyának felújításával, amelyben egy kávézó és információs pont kap helyet. Ezzel a Csikós udvar megújításának utolsó elemét is befejezik, a nagyközönség pedig ismét egy régóta elzárt területet vehet birtokba a Budavári Palotanegyedben.

Ezenkívül 2022-ben több nagy fejlesztésük is látványos szakaszba ér: a Dísz téren dolgoznak a Vöröskereszt Egylet egykori székházának rekonstrukcióján, illetve a volt Honvéd Főparancsnokság torzóépületének újjászületése is megkezdődött.

A Szent György téren újjáépítik a József főhercegi palotát az egykor hozzá tartozó neoreneszánsz istállóval és a palotakerttel együtt, és folytatják a Budavári Palota épületegyüttesének rekonstrukcióját az északi irányból haladva.

„Hozzánk tartozik a Citadella megújítása is, itt elkezdtük az erőd falainak és közvetlen környezetének rendbetételét. Budapesten kívül is dolgozunk: a visegrádi vár és királyi palota rekonstrukciója egy hosszabb feladat, egyelőre a tervezéshez szükséges felméréseket végezzük, az eredményeinkről, legfrissebb hírekről pedig a nemrég indult Visegrád Reneszánsza Facebook-oldalon számolunk be” – tájékoztatott a szakember.

*

'21-re is lapot húztak címmel indított sorozatunkban meghatározó turisztikai vállalkozások és szervezetek vezetői beszélnek arról, miként élték meg 2021-ben a pandémia okozta, soha nem látott helyzetet. Milyen rejtett tartalékokat, szinte valószínűtlen megoldásokat kellett elővarázsolniuk a folytatáshoz? A sorozatban eddig megjelent cikkeket itt érheti el.