Zágráb és Debrecen – a MICE Business Day kiemelt desztinációi

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2019. november 12. 16:07

A hagyományokhoz híven az idei MICE Business Dayen is kiemelten mutatkozhatott be egy-egy hazai és külföldi MICE-úti cél az UP Újpesti Rendezvénytér tetőteraszán felállított "dómban".

A kiemelt külföldi MICE-desztináció, Horvátország képviseletében Ivana Herceg, a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviselője mutatta be röviden hazája MICE-kínálatát.

Bár szomszédunkat a legtöbben a napsütés-tenger-strandolás hármasával azonosítják, a klasszikus tengerparti nyaraláson túl természeti, gasztronómiai és MICE-lehetőségeket is kínál. Honfitársaink az idén már több mint 3 millió vendégéjszakát töltöttek el náluk.

Ivana Herceg, a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviselője

Fotó: turizmus.com / Grósz Balázs

Zágráb mellett kiváló rendezvényturisztikai infrastruktúrát találunk az Isztria, a Kvarner-öböl és Dalmácia számos városában, akárcsak egyes szigeteken, így Bracon vagy Korculán.

 

Zágrábi rendezvényhelyszínek

Zlatan Muftic, a Zágrábi Turisztikai Hivatal, illetve az annak keretében működő Zágrábi Kongresszusi Iroda képviselője arról győzte meg a hallgatóságot, hogy a horvát fővárost önálló MICE-úti célként és a tengerpart felé útba ejtett incentive desztinációként is érdemes figyelembe venni.

Az egymillió lakosú település tipikus közép-európai város, némi mediterrán beütéssel, amely csupán 3,5 óra autóval a sztrádán – hangsúlyozta. Mivel a városközpontban találhatók a főbb látnivalók, a legtöbb négy- és ötcsillagos szálloda, továbbá a konferencia- és incentive helyszínek, ezért negyedórán belül el lehet jutni bármelyiktől bármelyik másikba.A horvátországi rendezvények több mint 50%-ának Zágráb ad helyet, 67 szálloda áll a vendégek rendelkezésére, köztük a legnagyobb konferenciakapacitással az Esplanade (1800 fő), a Westin (800) és a Sheraton (650) rendelkezik.

Zlatan Muftic, a Zágrábi Kongresszusi Iroda képviselője

Fotó: turizmus.com / Grósz Balázs

A hotelek mellett olyan különleges helyszíneket is lehet választani, mint a nemzeti színház, az operaház, vagy a különböző múzeumok és galériák. Ezen felül 50-féle városnéző túra, piacok, szabadtéri események és fesztiválok várják egész évben a Zágrábba érkező vendégeket.

Nem mindennapi látnivalót ígér például a Museum of Broken Relationships, a világ legrövidebb, csupán 66 méter hosszú fogaskerekű vasútja, vagy a márciusi, ingyenes, négynapos Fényfesztivál.

Júniusban a legfőbb durranás a háromnapos IN Music Festival, év végén pedig az egymás után háromszor is a legszebb európai adventi rendezvénynek megválasztott karácsonyi vásár öltözteti fényárba a város központját.

 

Debrecen MICE-érvei

A rendezvény kiemelt belföldi MICE-desztinációja Debrecen volt. A város képviseletében Gödény Gábor, a Visit Debrecen divízióvezetője mutatta be a város MICE-kínálatát. Bár 200 ilyen város van Európában, számos érv szól Debrecen mellett, például az, hogy egy 3 millió lakosú régió központja, amely csupán 2 órás autóútra fekszik Budapestről – hangsúlyozta.

Gödény Gábor: Legyőztük Nagyváradot és Kassát

Fotó: turizmus.com / Grósz Balázs

A Lonely Planet 2017-ben a 10 legjobb ár-érték arányú desztináció közé választotta, 2017-ben elnyerte a Business Traveller Hungarytől a Best Business City címet, 2018-ban pedig a Financial Times fDI intelligence felmérésében került be a Jövő Európai Városai közé.

Az üzleti turizmus egyik alapját Debrecenben az üzleti célú beruházások jelentik: 600 milliárd forintnyi tőke érkezett ide 2010 és 2019 között, és még ugyanannyi várható 2020–2030 között.

A debreceni repülőtér forgalmának növekedése is ámulatba ejtő: míg 2011-ben csupán 18 ezer, addig 2017-ben 320 ezer, 2018-ban 381 ezer, az idén pedig már 600 ezer utas indult el a cívis városból.

2020-ban már egymillió utasra számítanak, a növekvő forgalmat új terminál és futópálya szolgálja ki hamarosan. Ebben a vonatkozásban „legyőztük Nagyváradot és Kassát” – emelte ki Gödény Gábor.

Az UP Újpesti Rendezvénytér tetőteraszán felállított fűtött dóm adott helyet a MICE Business Day szakmai programjának

Fotó: turizmus.com / Grósz Balázs

A város rendezvényhelyszínei között említést érdemel a 20 ezer férőhelyes Nagyerdei Stadion, az 1500 férőhelyes, 13 ezer négyzetméteres Kölcsey Központ, amely két szomszédjával, a MODEM-mel és a Lycium Hotellel együtt alkot szerves egységet, továbbá a néhány éve különleges helyszínné átalakított, felújított Nagyerdei Víztorony.

A Lycium mellett a Hotel Divinus és a Hotel Aquaticum szolgálja még ki a konferenciaturizmust jelenleg, ugyanakkor további három darab négycsillagos hotel építése folyik a városban.

A Strand Hotel 122 szobával, a City Hotel Downtown 119 szobával, az Egyetem Tower 105 szobával bővíti a szállodai kapacitást, ráadásul hamarosan a nagy nemzetközi hotelbrandek megjelenése is várható.

Annál is inkább, mivel a BMW egymilliárd eurós beruházással tervezett gyára újabb üzemeket vonz majd a városba és környékére. A 2020-ra megújuló nagyerdei strand egyedülálló látványosság és világszenzáció lesz – emelte ki Gödény Gábor.

A MICE Business Dayen előadást tartott még Könnyid László, az MTÜ vezérigazgató-helyettese, Bacsi Krisztina és Mantuano Mónika pedig arról beszélgetett, hogyan lehet sikeresen eladni egy rendezvényhelyszínt. Olvassa el az ezekről szóló beszámolónkat is itt!

Kapcsolódó cikkek