Horvátország lendületben

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2019. október 30. 12:41

A horvát turizmus idei teljesítménye is napirendre került a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) legutóbbi rendezvényén. A friss hírekről és eredményekről Ivana Herceg, a Horvát Idegenforgalmi Közösség (HTZ) magyarországi képviseletének vezetője számolt be.
A szakember a Párisi Udvar Hotelben megrendezett MUISZ-vacsora vendége volt, és a szomszédos ország idei turisztikai teljesítményéről és néhány várható fejlesztésről beszélt a hallgatóságnak. Nem érkezett üres kézzel: a kiváló vacsora mellé különleges horvát borokat, isztriai Malváziját és dalmáciai Dingacsot kóstolhattak meg az est résztvevői.

 

Figyelemre méltó statisztikák

Ivana Herceg elmondta, hogy az idei első kilenc hónap során több mint 18, 77 millió turistaérkezést regisztráltak Horvátországban, ami 4,5%-os növekedés az előző év hasonló időszakához képest. A vendégéjszakák száma ezen időszakban 2%-kal nőtt és megközelítette a 103 milliót.

A magyar piacról is folytatódott a növekedés, 619 426 honfitársunk 3,2 millió vendégéjszakát töltött el Horvátországban az említett időszakban, ez a vendégszámot tekintve 3, az éjszakák vonatkozásában pedig 2%-os növekedést jelent.

Az adatok fényében Magyarország továbbra is Horvátország top 10 küldőpiaca között foglal helyet.

Az első háromnegyed évben 3,5%-os bővüléssel közel kétszázezerre nőtt az utazási irodák által szervezett utakon részt vevő honfitársaink száma, ők 929 ezer vendégéjszakát töltöttek el Horvátországban.

Kiemelkedően nőtt az irodák által közvetített forgalom áprilisban, a húsvéti időszakban. A HTZ egyik célja a szezon széthúzása, Ivana Herceg emlékeztetett rá, hogy szeptemberben és októberben még fürödni lehet az Adriában.

Balra Horváth Mira, a Horváth Idegenforgalmi Közösség főmunkatársa, jobbra elöl Ivana Herceg, a képviselet vezetője a MUISZ-vacsorán

Fotó: turizmus.com

Elhangzott, hogy a magyarok top 5 desztinációja Horvátországban sorrendben Crkvenica, Vir, Rovinj, Medulin és Porec.

 

Presztízsértékű díjak

A horvát turizmus több nagy presztízsű díjat is besöpört mostanában. A zágrábi adventi vásár háromszor lett zsinórban kategóriája legjobbja 2016 és 2018 között. A Seatrade Cruise Awardot idén Gazenica, Zadar kikötője nyerte. A Conde Nast Traveller Hvart választotta az év európai szigetének 2019-ben.

Közben sorban nyílnak Horvátországban a Michelin-csillagos éttermek: Zágrábban, Lovranban, Sibenikben, Dubrovnikban és Rovinjban kóstolható idén a horvát csúcsgasztronómia.

 

Nagy volumenű fejlesztések

Gőzerővel folynak a turisztikai fejlesztések is. Szeptemberben nyílt meg a Hilton Garden Inn Zágrábban, jövőre adják át a következő Hiltont a tengerparton.

Grand Park Hotel Rovinj

Fotó: www.maistra.com/grand-park-hotel-rovinj

Újdonság a Grand Park Hotel Rovinjban, Hvar első ötcsillagos szállodája, a Palace Elisabeth, továbbá a Valamar-lánc két fejlesztése az Isztrián, egy luxus családi szálloda és egy ötcsillagos kemping.

Motovunban közben megnyílt a Roxanich Heritage Wine Hotel, ahol 3000 négyzetméteres borpince és 28 szoba várja a vendégeket.

Roxanich Heritage Wine Hotel

Fotó: www.roxanich.hr

Splitben csak az idén 10 új 4 és 5 csillagos szállodát adtak át, jövőre pedig további három megnyitását tervezik. Egy óriási beruházás befejezése 2021-re várható: a Valamar csoport Porecben ötcsillagos hotelt és Horvátország legnagyobb kongresszusi központját építi.

Végezetül Ivana Herceg arra kérte a kiutas irodák képviselőit, akiket egyébként kiemelten fontos partnernek tekint a képviselet, hogy pontos adatok közlésével segítsék a képviselet munkáját.