Különleges Bösendorfer zongorával gazdagodott a szabadkígyósi Wenckheim-kastély

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 27. 15:36

A Turizmus Világnapja alkalmából Szabadkígyóson bemutatták azt a Bösendorfer zongorát, amely egy magánfelajánlónak köszönhetően került a Wenckheim-kastélyba. A műtárgy mostantól a Vendégségben Wenckheiméknél című kiállítást gazdagítja.

A látogatók a könyvtárszobában találkozhatnak a 19. századi bécsi zongorakészítés klasszikus remekművével, amit Kerepeczki Lászlóné Ilona ajánlott fel az intézménynek. Ilona nagyszülei az 1930-as években vásárolták meg a 2,4 méter hosszú koncertzongorát. A hangszert 1880-85 között gyártotta a neves Bösendorfer manufaktúra és pontosan olyan, amilyenen Wenckheim Krisztina grófnő és gyermekei is játszhattak annak idején.

A Bösendorfer gyár neves zenei szakértője maga Liszt Ferenc volt, aki alkalmanként tesztelte az újabb és újabb gyártmányokat.

A kastélyba került Bösendorfer zongora

Fotó: Wenckheim-kastély Szabadkígyós

 

A most bekerülő tekintélyes versenyzongora a Zene Világnapján mutatkozik be a látogatóknak.  Szeptember 30-án és október 1-jén, egész hétvégén különleges zenés rendezvényekkel készül a szabadkígyósi kastély. Történeti táncház, tánctanítás, egyházzenei koncert és a „Mint a grófnő zongorája" című zenés tárlatvezetés várja az érdeklődőket, amelyen méltó környezetben hallgathatják meg a páratlan hangszert – írja a NÖF közleménye.

A Szabadkígyóson található, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. kezelésében lévő kastély 2023-ban a Business Traveller Hungary szerkesztősége általa alapított Business Excellence közönség díját nyerte el a legjobb új piaci szereplő kategóriában és az Év Kerékpárútja is a Wenckheim-kastélyhoz vezető kerékpárút lett.