Elvarázsolt fényerdő és disztópikus sci-fi világ a Zsolnay Fényfesztiválon

Forrás: turizmus.com

 2024. május 09. 13:11

A július 4-7. között zajló Zsolnay Fényfesztivál ismét ellenállhatatlan programokat kínál. Megjelenik a mesterséges intelligencia, lesz elvarázsolt fényerdő és egy disztópikus sci-fi világába is beléphetünk. Az ecset továbbra is a fény, a vászon pedig a teljes belváros, mintegy 30 helyszínnel.

A 8. alkalommal induló Zsolnay Fényfesztivált a nemzetközi szakma már az európai fényfesztiválok élmezőnyébe sorolja, a közönség látogatószáma idén is 100.000 fő felett várható.

„Aki nem élt még át hasonlót, el sem tudja képzelni, milyen felfoghatatlannak tűnő vizuális élményeket lehet életre hívni a fény segítségéve"l – mondja Hummel Márk, a fesztivált szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője.

A fesztivál fő attrakciójának számító Zsolnay Light Art Video Mapping Verseny keretében öt alkotás látható, melyek háromdimenziós, hanggal kísért, fényből szőtt animációk, kifejezetten a Székesegyház homlokzatára komponálva. A verseny idei témája a bűvös kocka.

A szemkápráztató fényinstallációk és alternatív fénydimenziók idén július 4-7. között várják a látogatókat Pécsett

Fotó: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

Minden évben kivételes élményt kínál a Fény Útja.

A 19 állomás érinti a belváros ikonikus épületeit, de a folyamatosan növekvő érdeklődés miatt még nagyobb területre kiterjed. A tavaly nagy sikerrel debütált Kodály Központ Hangversenytermén túl egészen a Zsolnay Negyedig húzódik a fényuniverzum. Itt egy látványos fényinstalláció látható, egyúttal bejárhatók lesznek éjszaka a Zsolnay Negyed látnivalói és több kiállítása is.

A Fény Útja művészei napjaink top témáira reflektálnak. A mesterséges intelligencia segítségével interaktív módon formálhatjuk át egy kiállítótér belső tereit, míg egy másik alkotás a kiterjesztett valóságon keresztül vizsgálja a tűz, mint civilizációnk számára meghatározó, ősi elem jelenkori szerepét.

Fényszőnyeg

Fotó: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

Több száz vörösen izzó óriás lézernyaláb koreografált mozgását csodálhatjuk a Kodály Központ hangversenytermében, az Árkád Pécs Bevásárlóközpontban 100 négyzetméteres LED falon az élet eredetének története formálódik át virtuális fantáziavilággá, a Balokány Liget pedig elvarázsolt fényerdővé változik.

Helyváltoztatás nélkül is utazhatunk abban az utcában, ahol a teljes járdafelület mozgásba lendül a talpunk alatt; egy audiovizuális vetítés pedig a sci-fi műfaj esztétikáján keresztül kritikát fogalmaz meg a technológia fejlődéséhez társított általános optimizmusunkkal kapcsolatosan.