A hollandok tesztelik, lehet-e biztonságosan fesztivált rendezni

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2021. március 22. 15:22

Hollandiában korábbi, koncerteken, illetve sporteseményeken történő tesztek után most azt vizsgálják, hogy biztonságosan megtarthatóak-e a fesztiválok a koronavírus-járvány alatt – és ha igen, milyen formában.

Szombaton, a teszteseményen, a Flevoland tartományban fekvő Biddinghuizen egy év után először fogadott újra látogatókat. Körülbelül 1500 látogató léphetett be a fesztiválra, hogy a hosszú lezárások után ismét bulizhasson és táncolhasson – természetesen negatív koronavírusteszt bemutatása után, írja a NL Times.

Ezekkel a kísérleti eseményekkel azt vizsgálja és mutatja be Hollandia, hogyan lehet biztonságos rendezvényeket tartani a koronavírus-járvány idején. A rendezvény helyszínén egy nappal később, vasárnap egy popfesztivált is szerveztek.

A látogatókat előre tesztelték, és néhány, random módon kiválasztott résztvevőnek a helyszínen még gyorstesztet is végeznie kellett, mielőtt beléptek volna a rendezvényre. Akinek a koronatesztje pozitív lett, azt természetesen nem engedték be. Ezután a fesztiválozókat három csoportra osztották, és felszerelték őket egy eszközzel, amely figyelemmel kísérte a mozgásukat és a többi fesztiválozóval történő kontaktusaikat.

A szerkezet nemcsak azt követi nyomon, hogy ki kivel lép kapcsolatba a rendezvény során, hanem azt is, hogy a kontaktus milyen hosszú és milyen távolságban vannak egymástól a felek. A kutatók később kiszámolják az eszközök által szolgáltatott adatokból, hogy egy fesztiválon átlagosan hány emberrel, milyen távolságból érintkeznek a résztvevők.

A hétvégi kísérleti rendezvényeken ezenkívül egy új kormányzati koronavírus-alkalmazást is teszteltek. Az applikáció segítségével a látogatók könnyen be tudták mutatni a közelmúltban elvégzett negatív koronavírustesztjüket. Az alkalmazás ebből egy QR-kódot generál, amelyet a fesztivál bejáratánál beolvasnak.

A korábbi hat kísérleti sporteseményen, illetve koncerten több mint 6200 ember vett részt. Közülük 41 tünetmentes regisztrálót még az eseményt megelőzően pozitívra teszteltek, így ők nem vehettek részt az rendezvényen.

fesztival_123rf

A mikrobiológus szerint a fesztiválok megrendezése kockázatosabb, mint egy ültetett rendezvényé

Fotó: 123rf.com

Az események után mindössze öt ember mutatott pozitív eredményt, osztotta meg a tapasztalatokat Andreas Voss orvosi mikrobiológus, a Fieldlab program vezető kutatója. “Azt azonban nehéz megmondani, hogy ez az öt személy az egyik kísérleti esemény során fertőződött-e meg” – tette hozzá a kutató.

A mikrobiológus szerint ugyan az előzetes tesztekkel és bizonyos óvintézkedésekkel korlátozott számban megrendezhetőek lesznek a koncertek, színházi és mozilátogatások, azonban a fesztiválok megrendezése kockázatosabb.

A kísérletből egyelőre még nem derült ki, hogy lehetséges-e szabadtéri tömegrendezvényt szervezni biztonságosan. A kutatók várhatóan három hét múlva teszik közzé az eredményeket. Voss előzetesen annyit mondott, hogy a sok mozgás és kontaktus miatt egy fesztivál veszélyesebb, mint egy ültetett esemény, azonban sokat számít, hogy a fesztiválokat legtöbbször a szabadban tartják, így megoldott a szellőzés.

A minap számoltunk be róla, hogy a németek is kísérletbe kezdtek, csak ők a kultúra területén. Berlinben, világhírű intézmények részvételével, azt vizsgálják, hogy miként működhet az előadó-művészet a koronavírus-járvány alatt. A látogatók csak személyre szóló jeggyel és a szervezők által ingyenesen biztosított antigén gyorsteszttel kimutatott negatív lelettel léphettek be például a hangversenyekre.