18 egyetem diákjai versengenek a CheckINN innovációs ösztöndíjáért

Forrás: turizmus.com

 2024. január 17. 12:16

Harmadik fordulójához érkezett a CheckINN felsőoktatási hallgatóknak szóló Turisztikai Innovációs Versenye, amelyre az ország egész területéről, 18 egyetemről több mint 100 hallgató jelentkezett. Az idei évben a szervezők új elemeket is beépítettek a versenybe.

A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány által létrehozott CheckINN Turisztikai Innovációs HUB versenyén az induló háromfős csapatoktól olyan innovatív ötleteket várnak, amelyekkel elősegítik a haza turizmus megújulását.

A pályázat egyik fő célja a turizmust fellendítő új ötletek bevonzása, valamint a turizmus pályára készülő hallgatók szakmai támogatása a mentoráción keresztül, az életből vett kihívásokkal, amelyeknek a diákoknak meg kell felelniük.

Az idei évben bevezetett mentoráció és élő prezentáció – amely közel 100 fő jelenlétével zárult – nemcsak a kreatív ötletek bemutatására szolgált, hanem lehetőséget biztosított a diákoknak, hogy személyesen is kapcsolatba lépjenek a turisztikai szakma képviselőivel, és értékes visszajelzéseket kapjanak projektjeik továbbfejlesztéséhez és személyes szakmai fejlődésükhöz.

Ötletét prezentálja a Bucka csapata (Rappay Bence, Bodnár Fanni, Kocsis-Nagy Kinga)

Fotó: CheckINN

A felsőoktatási hallgatók a CheckINN Turisztikai Innovációs Versenyen két kulcsfontosságú területen – szállodaipar-vendéglátás és aktív turizmus témájában – mutathatták be újító ötleteiket. A zsűri különös hangsúlyt fektet a fenntartható, úgynevezett "zöld" innovációkra, miközben nyitottak a digitális és IT-megoldásokra, továbbá a szolgáltatások, termékek és marketingstratégiák fejlesztésére is.

Az elmúlt öt évben közel 250 csapat és 700 hallgató vett részt a versenyben. Az idei évben a Budapesti Corvinus Egyetem diákjai bizonyulnak a legvállalkozóbb szelleműnek, mivel innen nevezett a legtöbb hallgató. De sok pályázat érkezett a Pécsi Tudományegyetem és a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatóitól is.

A verseny során a csapatok rengeteg hasznos meglátást és visszajelzést kaptak. A féléves munka folyamán közel 150 bírálat született a pályamunkákkal kapcsolatban, a hallgatók pedig több, mint 30 órányi szakmai mentoráción vettek részt.

A szakmai zsűri tagjai: Somlyai Zoltán, H. Horváth Orsolya, Hegedűs Attila, Komár Zita, Katona Zoltán és Rázga-Ilyés Noémi

Fotó: CheckINN

A pályázók témaválasztása széles spektrumot fed le. Az ötletek között szerepelt például a SZÉP-kártya használatát megkönnyítő mobilapplikáció, de városismereti gamifikációs program is. A társadalmi felelősségvállalás fontos szerepet kapott a hallgatók ötletei között, így például neveztek a látássérültek számára turisztikai lehetőségeket kínáló pályázattal és akadálymentes vidám- és kalandparkkal.

Az ImagInn csapat prezentációja (Fukszberger Júlia, Bognár Barnabás, Csóka Lilla)

Fotó: CheckINN

A pályázatokon az évek alatt számos olyan ötlet született, amelyek ma már a turizmus meghatározó elemei. Az egyik legkiemelkedőbb sikertörténet a „Vízi Mozi" projekt, mely egy újszerű mozi élményt kínál, ugyanis 2023 nyarán csónakázás közben lehetett filmet nézni a Városligeti tavon.

Az idei CheckINN Turisztikai Innovációs Verseny győzteseit a januári élő pitch után, a február 1-jén megrendezésre kerülő Turizmus Gálán jelentik be.

Díjazták az oktatókat

A CheckINN turisztikai innovációs hub a versenyben résztvevő csapatokat segítő oktatókat is díjazta. Kiemelkedő felkészítő tanári munkájukért a pitch rendezvény záró eseményeként ünnepélyes keretek között oklevelet vehetett át:
• Dr. Happ Éva, a Széchenyi István Egyetem oktatója
• Dr. Vargáné Dr. Csobán Katalin, a Debreceni Egyetem oktatója
• Szabóné Pintér Lívia, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója
• Dr. Gonda Tibor, a Pécsi Tudományegyetem oktatója
• Dr. Raffay Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem oktatója
Az okleveleket Somlyai Zoltán, a CheckINN turisztikai innovációs programok fővédnöke a BDPST Zrt. Group szálloda divíziójának vezetője adta át.