5,5 millió beoltott után nem kell védettségi igazolvány a szállodákban, éttermekben

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. június 24. 11:10

Itthon 5,5 millió beoltott után megszűnik a kötelező maszkhasználat, és nem kell védettségi igazolvány a szállodákban, éttermekben, strandokon, fürdőkben – döntött a kormány. Az MSZÉSZ üdvözli a döntést.

Ez a célkitűzés néhány napon belül elérhető – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Tömegrendezvényeket – sporteseményeket, koncerteket, fesztiválokat, éjszakai zenés szórakozóhelyeket – viszont továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet majd látogatni.

Gulyás Gergely azt is bejelentette, hogy július 1-jétől hatályba lép Magyarországon az európai zöld útlevél

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Július 1-jétől hatályba lép Magyarországon az európai zöld útlevél, vagyis az uniós oltási igazolvány, amely papíralapon a kormányablakokban lesz igényelhető, elektronikusan pedig az ügyfélkapun keresztül. Jövő hétfőtől tájékoztató kampány indul, és valamennyi, a zöld kártyával kapcsolatos részletet ismertetnek majd. A kártya három okból állítható majd ki: a betegségen való átesettség, negatív PCR-teszt és védőoltás megléte esetén.

Magyarország a környező országokkal és a népszerű vakációs célokkal folyamatosan köt külön megállapodásokat is a magyar védettségi igazolvány elfogadásáról – tette hozzá a miniszter.

A közúti határátkelőhelyeken a normális rend a legtöbb helyen visszaállt, a belső schengeni határokon Szlovéniába, Szlovákiába, Ausztriába megszűnik a határellenőrzés. Románia, Horvátország és Szerbia esetében a korábbi szabályok szerint áll helyre a határellenőrzés, egészségügyi ellenőrzés már nem lesz, Ukrajna esetében pedig maradnak az eddigi szabályok.

Kérdésre a miniszter közölte: jelenleg úgy tűnik, biztonságosan meg lehet rendezni az augusztus 20-i ünnepségeket és a tűzijátékot. A legfrissebb adatok szerint nincs olyan variánsa a koronavírusnak, amely ellen az oltás ne biztosítana magas szintű védelmet.

*

Frissítés:

Az MSZÉSZ üdvözli a kormány döntését

„A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége üdvözli a kormány döntését, mely szerint 5,5 millió beadott első oltás után eltörlésre kerül a védettségi igazolvány meglétéhez kötött szállodai tartózkodás, illetve megnyílnak a határok" – áll a szakmai szövetség szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

"Az MSZÉSZ a járványhelyzet javulásával párhuzamosan többször kérte a döntéshozókat, hogy ne legyen korlátozva a szállodalátogatás, mivel ez egyrészt sok konfliktust okoz a recepciósoknak, másrészt jelentősen mérsékli a keresletet.

A határnyitás pedig mind a fővárosi, mind a külföldi vendégkörre építő vidéki szállodák, éttermek számára is pozitív változást hozhat a vendégforgalomban.

Szakértők szerint az idei nyáron sokkal nagyobb arányú lesz a külföldre látogatók száma, így a korlátozások feloldása elengedhetetlen a hazai turizmus újraindulásához" – írják.