Megszűnt a beutazási korlátozás Magyarországra hat szomszédos országból

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2021. június 23. 08:42

Ausztriából, Szlovákiából, Romániából, Szerbiából, Horvátországból és Szlovéniából június 23-tól korlátozások nélkül lehet belépni Magyarország területére, kivéve légi úton – derül ki az éjjel megjelent Magyar Közlönyből.

Szijjártól Péter külgazdasági és külügyminiszter pár napja, egy szlovákiai sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Magyarország ezen a héten megszünteti a belső schengeni határain a határátkelőhelyek őrzését és megnyitja a koronavírus-járvány miatt korábban lezárt átkelőhelyeket, azaz – ahogy akkor fogalmazott – „a belső schengeni határokon visszaállítjuk a normális átjárást".

Tegnap éjszaka megjelent a Magyar Közlönyben az ezt lehetővé tévő jogszabály: a kormány módosította a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendeletet, amely azonban a múlt heti miniszteri bejelentésnél tovább is ment. A módosítás értelmében ugyanis Magyarország nemcsak a belső schengeni határait nyitja meg, hanem – Ukrajna kivételével – az összes szomszédos országból, így Ausztriából, Szlovákiából, Romániából, Szerbiából, Horvátországból és Szlovéniából június 23-tól egyaránt lehetővé teszi a korlátozások nélküli belépést Magyarország területére, kivéve légi úton.

Mától Ausztriából is szabad a belépés Magyarországra

Fotó: 123rf.com

Fontos megjegyeznünk, hogy a határnyitás nem állampolgársághoz, hanem határátkelőhelyekhez kötött, e szerint a nevesített hat ország szárazföldi és a vízi határátkelőhelyein állampolgárságtól függetlenül bárki szabadon beutazhat Magyarországra, azaz az innen érkezők számára – beleértve a hazatérő, de védettségi igazolvánnyal nem rendelkező magyarokat is – lényegében megszűnt a karanténkötelezettség.

*

Frissítés: A határnyitás nem érinti a szállodák, éttermek (kivéve teraszok), fürdők, múzeumok és más attrakcióhelyszínek külföldi turisták általi látogatását, a védettségi igazolványhoz kötött szolgáltatásokat továbbra is csak azon országok állampolgárai vehetik igénybe, amelyekkel Magyarország egy- vagy kétoldalú megállapodást kötött az oltási igazolások elfogadásáról.