Sok magyar utazik karácsonykor, a külföldieket az adventi vásárok és a fürdők vonzzák

Forrás: turizmus.com

 2023. november 24. 08:31

November első felében országos viszonylatban közel 15%-kal nőtt a hazai szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma tavalyhoz képest, emellett a foglaltság is emelkedett. A lendületet tartva további növekedésről tanúskodnak az NTAK adatai az év hátralévő részében is.

November első felében országos viszonylatban közel 15%-kal nőtt a hazai szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma tavalyhoz képest, emellett a foglaltság is emelkedett. A lendületet - mely szeptemberben is érezhető volt - tartva további növekedésről tanúskodnak az NTAK adatai az év hátralévő részében is.

Magas utazási kedv jellemzi az év utolsó két hónapját a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint. Novemberre eddig 4,5%-kal, decemberre pedig 3,6%-kal magasabb az előfoglalások száma, mint egy éve ilyenkor. A szálláshelyek a tavalyi 3,9 millióhoz képest több mint 4 millió vendégéjszakát regisztráltak az NTAK-ban. Az utazók ezek többségét vidéken fogják tölteni, ugyanakkor az előfoglalt budapesti vendégéjszakák száma negyedével több, mint 2022 hasonló időszakában. Év végén is vidéki úticélt választ a belföldi utazók háromnegyede, míg a külföldiek kétharmada a fővárosban foglal szállást. Az adatok alapján Budapest mellett Bük-Sárvár, valamint Hévíz térségek kerülhetnek a leglátogatottabb desztinációk közé.

Az adventi vásárok és a fürdővárosok hívogatják ilyenkor hazánkba leginkább a külföldi vendégeket.

Várhatóan sok érdeklődőt vonz majd a karácsonyi vásár Szentendrén

Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ)

 

A november-decemberi időszakra Csehországból érkezett eddig a legtöbb, 23 ezer előfoglalás. A spanyol vendégek körében is hasonlóan népszerű hazánk, közülük 22,5 ezren jelentkeztek be előre magyar szálláshelyekre, és várhatóan az osztrák és az olasz turisták száma is 20 ezer körül alakul.

 

Az utolsó hónapokban a belföldi vendégek is útnak indulnak

Novemberre már eddig 2%-kal magasabb a belföldi foglalások száma, mint 2022-ben ilyenkor. A karácsonyi időszakra pedig a tavalyihoz képest is 3%-kal több vendégéjszakát foglaltak a hazai vendégek. Az NTAK adatokból az is kitűnik, hogy a családok idén már jóval korábban elkezdték megtervezni az év végi pihenésüket.

Sokan utaznak majd év végén, magasabb az előfoglalások száma, mint tavaly ilyenkor

Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ)

Az előző évek trendjeit követve egyre több magyar tervezi, hogy elutazik karácsonykor, és szerettei körében, magyarországi szálláshelyen kapcsolódik ki.

Az NTAK adatai alapján a legtöbb vendég másodmagával éjszakázik majd a szálláshelyeken. Minden harmadik foglalás során 2 éjszakára vesznek ki szállást, minden negyediknél pedig több mint 3 éjszakát maradnak a vendégek. Az előfoglalási adatok alapján 2023 hátralévő részében a kikapcsolódni vágyók mintegy háromnegyede szállodákban pihen majd.