A vidéki fürdővárosokban télen is kiemelkedő a turistaforgalom – podcast

Forrás: turizmus.com

 2023. december 14. 09:20

Az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak a téli időszakban azok a vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is elérhetők. A vidék külföldi vendégéjszakáinak közel egyharmadát hét fürdővárosunk tudhatja magáénak.

Hazai fürdőinket ősztől-tavaszig a gyógyulás, kikapcsolódás és feltöltődés miatt ide utazó hazai és külföldi turisták töltik meg, így a fürdődesztinációkban a téli szezonban jellemzően magasabb a szálláshelyek forgalma – mutat rá közleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség.

A vidéki fürdővárosokban 2022 novembere és 2023 februárja között a megelőző évhez képest összesen 7%-kal emelkedett a vendégforgalom, Gyulán pedig elérte a 25%-ot is. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint az ebben az időszakban keletkezett közel 5 millió vidéki vendégéjszaka több mint egyötödét Bük, Sárvár, Egerszalók, Gyula, Hajdúszoboszló, a megújuló Hévíz és Zalakaros adta. A gyógyhelyeken az átlagosnál jóval magasabb a külföldi vendégéjszakák részesedése is. Sárváron például a teljes vendégforgalom 58%-a, Bükön a vendégéjszakák fele, Hévízen a 44%-a, a novemberben már az egymilliomodik vendégéjszakát ünneplő Hajdúszoboszlón pedig a 34%-a köszönhető a nemzetközi turistáknak. Mindez jellemzően magasabb bevételeket is biztosít a fürdővárosok szolgáltatóinak.

 

A top küldőpiacok és további növekedés

Ismertebb gyógyhelyeinket ilyenkor elsősorban Németországból és Ausztriából, valamint a V4-es országokból keresik fel a vendégek. Vidéki fürdővárosaink top küldőpiacai közé rajtuk kívül még Románia és Szlovénia iratkozott fel. Bükön, Sárváron és Zalakaroson a csehek számítanak a leggyakoribb látogatónak, míg Hévíz – ahol a teljes külföldi vidéki szálláshelyi forgalom közel 10%-a valósul meg télen – elsősorban az osztrákok és németek elsőszámú választása a téli hidegben. Egerszalók, Gyula és Hajdúszoboszló gyógyvize pedig leginkább a román turisták körében népszerű.

Az NTAK idei novemberi adatai alapján idén télen is növekedés látható: 2022 novemberéhez képest a fürdővárosokban eltöltött vendégéjszakák száma közel 10%-kal magasabban alakult. A legnagyobb emelkedést Hajdúszoboszlón (+22%) és Egerszalókon (+19%) mérték.

Minden második vidékre utazó vendég a fürdővárosokat kereste fel

Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ)

A hét fürdőtelepülés összesített szálláshelyi forgalmának részesedése a vidéki Magyarország teljesítményéből pedig elérte az 56%-ot. A legnépszerűbb vidéki fürdőtelepülésnek novemberben Hévíz bizonyult, ahol a legtöbb külföldi vendégéjszakát az Ausztriából érkezők töltötték. A csehek novemberben is Sárvárt és Büköt részesítették előnyben, a románok leginkább Hajdúszoboszlón és Gyulán fürdőztek. A német és osztrák vendégek mellett Hévízen sok cseh vendéget is köszönthettek. Fürdővárosaink közül a hazai vendégek a legtöbb éjszakát viszont Hajdúszoboszlón töltötték.

Az ünnepi időszak várhatóan tovább emeli a fürdővárosok forgalmát, hiszen például a családoknak is kedvelt úti céljai ilyenkor a wellness-szállodák és az élményfürdők.

A témában Juhász Szabolcs, az MTÜ turizmus szakmai igazgatója nyilatkozott a Trend FM-nek, a rádióinterjú alább teljes terjedelmében meghallgatható.