A Balaton megtelt, a budapesti modell megbukott

Forrás: vg.hu

 2021. június 09. 19:20

A hazai turisztikai ágazat és a vendéglátóipar kilátásai mellett a Hunguest Hotels fejlesztései is szóba kerültek a Világgazdaság újrakezdési konferenciáján, amelyen előadást tartott Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója is.

A Világgazdaság által szervezett konferencia délelőtti programjában előadást tartott Orbán Viktor miniszterelnök, Matolcsy György MNB-elnök, valamint Varga Mihály pénzügyminiszter.

Délután a turizmussal kapcsolatos témák is napirendre kerültek.

"Egy olyan iparágat tett padlóra a járvány, amely 2 évvel ezelőtt kétszer, a tavalyi év januárjában és februárjában pedig négyszer gyorsabban nőtt, mint a GDP, az az ágazat fogott padlót, amely 100 ezrek megélhetését, a GDP több mint 10 százalékát biztosította, és amelynek növekedése az európai és a világátlagot is meghaladta" – kezdte előadását Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója a vg.hu beszámolója szerint.

A legnagyobb probléma Budapesten van, ugyanis 2019-ben a turisták 93 százaléka külföldről érkezett, nincs még egy ilyen európai főváros, ahol ilyen magas lenne a külföldiek aránya, Bécsben 80, Londonban és Párizsban 60 százalék körüli a külföldi turisták aránya.

A szakember kijelentése szerint a budapesti modell megbukott, paradigmaváltásra van szükség, nem lehet fenntartani a kizárólag külföldi turistákra épülő modellt.

A válság alatt újraírtuk a stratégiánkat, az út változott, de a cél nem: 20 millió vendég, 50 millió vendégéjszaka, vezető turisztikai térség, gazdasági húzóágazat – hangsúlyozta Guller Zoltán.

Hozzátette, az egyik legnagyobb változás az lesz, hogy adatvezérelt ágazatirányítás lesz. Létrehozták az adatokon alapuló ágazatirányítást, így minden marketingtevékenységet idén már célzottan tudnak végezni, és hamarosan minden látható lesz ahhoz, hogy adatokra támaszkodva lehessen minden döntést meghozni.

Az idei nyár erősebb lesz a vidéki Magyarországon, mint amilyen a tavalyi év volt, a harmadik negyedévre várja a szakma az európai talpraállást, és az előrejelzések szerint 2022-re elérhető lesz a turizmus számára a 2019-es év szinte – összegezte Guller Zoltán.

A koronavírus első hullámának idején hét nagykapacitású szállodájának felújítását indította el a Hunguest, és az összesen tizennégy szállodát érintő felújítási program 50 milliárd forintos büdzséből valósul meg a közeljövőben, amelynek harmadát a Kisfaludy programból, kétharmadát pedig önerőből finanszírozzák majd – emelte ki Détári-Szabó Ádám, a Hunguest Hotels vezérigazgatója, az OPUS GLOBAL turisztikai divíziójának vezetője.

A belföldi turizmus nagyon erős lesz most nyáron is, a nagy kérdés, hogy mi lesz a nemzetközi turizmussal – vezette fel a konferencián rendezett kerekasztal-beszélgetést Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

A Balaton megtelt, ki lehet rá tenni a táblát – jelentette ki Szári Zsolt balatoni miniszteri biztos. Hangsúlyozta, hogy rengeteg tennivaló való még. Még mindig főként a július-augusztusi időszak a főszezon, négy évszakossá kell válnia a Balatonnak – szögezte le.

A Szállodaszövetség vezetője az idei foglalások alapján a top desztinációk között említette Hévízt, Egert, illetve Balatonfüredet. A szektor jövőjével kapcsolatban Flesch Tamás úgy vélekedett, hogy hamarosan ismét a munkaerő megtalálása lesz a legnagyobb probléma.