A fenntarthatóságot helyezi fókuszba a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Forrás: turizmus.com

 2022. november 01. 12:33

A múzeumok szellemi, társadalmi, környezeti és mentális fenntarthatóságban betöltött szerepére hívja fel a figyelmet idén a Múzeumok Őszi Fesztiválja.

A rendezvénysorozatot koordináló Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK), valamint stratégiai partnere, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) egynapos sajtóutat szervezett Tatabánya, Majk és Tata érintésével.

A média munkatársai megismerték a muzeális intézmények fesztivál idejére szervezett programjait, valamint betekintést nyertek a térség turisztikai attrakcióiba. „Ezt mind fenntartjuk” – szól a rendezvénysorozat jelmondata, kifejezve, hogy kiemelt cél rávilágítani a múzeumok természeti, szellemi és társadalmi területeken való szerepvállalásaira, tisztázni a fenntarthatóság fogalmát, valamint felhívni a figyelmet a múzeumok ez irányú tevékenységeire. Mindezt szórakoztatva ismeretterjesztő módon, hiszen amellett, hogy a helyi múzeumok a helyi kultúra leghitelesebb közvetítői, élménydús programjaikkal kiváló kikapcsolódási lehetőséget is nyújtanak.

A Tatabányai Múzeum munkatársa a VR-szemüveges szemétgyűjtést mutatja be a Turul-emlékmű körül, az oktató célzatú játék nagyon népszerű a gyermekek körében

Fotó: Vajk Brigitta

A Közép-dunántúli régió felkeresése egész évben nagyszerű kulturális lehetőségekkel szolgál az odalátogatók számára. Komárom-Esztergom megye székhelyén, Tatabányán két különleges muzeális intézmény is található. A Vértes Agorájában helyet kapó Tatabányai Múzeum a térségben felfedezett régészeti emlékeket, valamint az új- és legújabb kori emlékeket mutatja be. Tagintézménye, a Bányászati és Ipari Skanzen nemzetközi vonatkozásban is egyedülálló.

Néhány kilométerre, Majkon található a Kamalduli Remeteség, ahol a némasági fogadalmat tett szerzetesek 250 évvel ezelőtti életének békéjét találhatja meg a látogató. A hat évszázad építészeti jegyeit magán viselő Tatai vár 1954 óta ad otthont a Kuny Domokos Múzeumnak, amely jelenleg öt állandó és négy időszaki kiállítással rendelkezik.

A Tatabányai Múzeum ipari skanzene nemcsak a bányászhagyományok ápolásának fontos helyszíne, nemzetközi vonatkozásban is egyedülálló kiállítóhely

Fotó: Vajk Brigitta

A sajtótúra helyszínein, Tatabányán A. Pál Gabriella, Majkon Kovács Éva Zsuzsanna, Tatán pedig Schmidtmayer Richárd igazgatók köszöntötték az újságírókat, és beszéltek az intézmények érdekességeiről, Múzeumok Őszi Fesztiváljához kapcsolódó programjairól.

A Tatabányai Múzeumban például a Petőfi200 Emlékévhez kapcsolódóan olyan különleges minitárlat is látható Visszhangok címmel, amelyben Bánfi József festő- és grafikusművész, valamint Taizs Gergő költő (aki egyben a múzeum munkatársa is) saját művészeti eszközeivel reflektál Petőfi különféle alkotói korszakaira.

A Majki Remeteség gyermekeknek is nagy élmény, az interaktív cellaházban játékosan tudják megismerni a szerzetesek életét, és még a csend gyakorlására is nyitottak

Fotó: Vajk Brigitta

Jakab Zsófia, a Magyar Turisztikai Ügynökség marketing és kommunikációs vezérigazgató-helyettese az esemény kapcsán kiemelte: „Hazánk turisztikai termékei között kiemelten fontos elem a kulturális turizmus. Ebből a célból évente 4,5 millió vendég érkezik, akik 13 millió vendégéjszakát töltenek el Magyarországon. A magyar kultúra története – az irodalmi, szépművészeti hagyományaink és épített örökségeink – különösen nagyszámú látogatót vonz, akárcsak az Európa-szerte sikeres komoly és könnyűzenei fesztiváljaink, rendezvényeink. A magyarországi kulturális utazások résztvevői jellemzően a belföldi turisták, de az ország attrakciói nemzetközi vonzerőt is jelentenek. Turisztikai szempontból a magyar kultúra iránt érdeklődők és látogatók rendkívül fontos célcsoportnak számítanak, hiszen elsősorban a magas minőségű vendéglátást és szolgáltatásokat részesítik előnyben. A Magyar Turisztikai Ügynökség folyamatosan törekszik kulturális örökségeink népszerűsítésére, történelmi hagyatékaink folyamatos fejlesztésére. Az idei sajtótúrának otthont adó településeken is számos kulturális, valamint aktív és ökoturisztikai célpontot fedezhetnek fel a térségbe látogatók.”

A Tatai várban található Kuny Domokos Múzeum jelenleg öt állandó és négy időszaki kiállítással várja a látogatót

Fotó: Vajk Brigitta

Nagy Magdolna, a szervező Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ igazgatója tájékoztatott a Múzeumok Őszi Fesztiválja szervezési hátteréről, a 2022-ben kialakított koncepció előzményeiről, valamint arról, hogy a múzeumok milyen kulturális, környezetvédelmi, társadalmi, illetve mentális fenntarthatósághoz kapcsolódó programokat szerveztek. Kitért arra, hogy mint minden évben ezúttal is adott tematikákhoz kapcsolhatták eseményeiket az intézmények.

Mi és a Többiek a címe a tatai Német Nemzetiségi Múzeum tárlatának, ami azt is vizsgálja, hogyan alakulnak ki a népcsoportokra vonatkozó sztereotípiák

Fotó: Vajk Brigitta

A rendezvénysorozatban részt vevő múzeumok száma meghaladta a 120-at, és a közel 40 fővárosi mellett csaknem 80 vidéki múzeum szervezett programokat. November 13-ig több mint 500 féle rendezvény körülbelül 1000 eseménye csalogatja múzeumba a látogatókat.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja honlapján a gazdag programkínálatból tematikák, régiók, települések és programidőpontok szerinti lehet válogatni.