A főpolgármester is korlátozná az Airbnb-tipusú lakáskiadást

Forrás: turizmus.com

 2020. július 09. 18:50

Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán jelentette be, hogy kész együttműködni a kerületekkel Budapesten az Airbnb-lakáskiadás szabályozásában.

Mint arról szerdán beszámoltunk, a kormány úgy döntött, az önkormányzatok kezébe adja a rövidtávú lakáskiadás szabályozásának jogát. Az erről szóló törvényi szabályozás rövidesen az Országgyűlés elé kerül. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón azt mondta: a kormány törvénymódosítási tervezete lehetővé tenné, hogy a szabályozás akár a teljes tiltástól a teljes engedélyezésig terjedjen. Emlékeztetett: az elsősorban Budapestet érintő a kérdés az együttélés szabályaival kapcsolatban is előkerült az elmúlt években, és a szállodák jelentős része is panaszkodott.

A bejelentésre reagált csütörtökön a főpolgármester is Facebook-oldalán. Karácsony Gergely szerint Budapest világrekorder volt az ingatlanárak növekedésében, elszabadultak az albérletárak is, már egy középosztálybeli család számára is megfizethetetlen az albérlet a belső kerületben. Az Airbnb az elmúlt években iparággá fejlődött a városban, mégis a gazdaság szürke zónájában ragadt – fogalmazott.

"A budapesti lakbérek szélsőséges mértékű emelkedéséhez a lakások turisztikai célú hasznosítása is hozzájárult. A lakások szállodaként való hasznosításának az újraszabályozását tehát elvben támogatjuk.

A mi álláspontunk az, hogy olyan átfogó szabályozásra van szükség, ami:

  • Amszterdam, Berlin vagy London mintájára korlátozott időre teszi csak lehetővé egész lakások szállodaként való üzemeltetését;
  • megszünteti a lakások turisztikai célú hasznosításának a kedvező adózását, viszont jelentős adókedvezményekkel támogatja a lakások hosszútávú, biztonságos bérbeadását;
  • több jogot és beleszólást biztosít azoknak a helyi közösségeknek és önkormányzatoknak, amelyek a lakások szállodaként való hasznosításának a következményeit viselik;
  • a jogszerűség biztosítása és a piac „fehérítése” érdekében lehetővé teszi az önkormányzatok hozzáférését a turisztikai céllal hasznosított lakások adataihoz"– írta bejegyzésében a főpolgármester.

 

Karácsony Gergely jó iránynak tartja, hogy a kormány által elfogadott szabályozás az önkormányzatoknak, Budapesten a kerületeknek ad lehetőséget az Airbnb szabályozására. "A Fővárosi Önkormányzat kész együttműködni a kerületekkel ebben a szabályozási munkában" – írja.

 

Túl a mélyponton az Airbnb-piac?

Az alábbi aktuális adatokból látható, hogy jelentősen csökkent mind a foglaltság, mind az átlagárak idén a budapesti Airbnb-lakások esetében. Ugyanakkor az utóbbi hetekben folyamatosan nő a foglalások száma, így a mélyponton – legalábbis a statisztika szerint – túl van a rövidtávú lakáskiadás piaca.

A budapesti Airbnb-piac adatainak alakulása

Fotó: AirDNA


(Nyitókép: 123rf.com)