A Gödöllői Királyi Kastély kapta az első Kastély védjegyet

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2023. június 26. 19:18

Országszerte zajlik a szálláshelyek, a szabadvízi strandok minősítése mellett a Kastély védjegy odaítélése; a Gödöllői Királyi Kastély elsőként szerezte meg a minősítést, az ünnepélyes védjegytábla-átadót június 26-án tartották.

A június elején indult Magyarország Kincsei (Best of Hungary) ernyővédjegy célja, hogy egy turisztikai kínálati, szolgáltatási szempontokat előtérbe helyező, kidolgozott értékelési rendszer alapján kiemelje a magas szolgáltatási színvonalat képviselő, egyedi turisztikai élményt nyújtó attrakciókat.

 

Fókuszba állítják az épített kulturális örökséget

"A Kastély védjegy célja, hogy ráirányítsa a figyelmet az épített magyar kulturális örökségre. A védjegy a látogató számára garanciát jelent a minőségi vendégélményre, már a megérkezés előtti tájékozódástól a teljes látogatói útvonalon át egészen a távozásig. Másrészt az objektív szempontrendszer szakmai iránytűként is szolgálhat az üzemeltetők számára, hogyan tudják a látogatói élményt magasabb szintre emelni, történelmi örökségünket a modern kor igényei szerint bemutatni minden korosztály, kiemelten a fiatalabb generációk számára" – mondta el Könnyid László, a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület Nkft. ügyvezető igazgatója az első Kastély védjegy gödöllői átadásán.

Az országban elsőként a Gödöllői Királyi Kastély kapta meg a Kastély védjegyet

Fotó: Busák Attila

A védjegy megszerzése kizárólag a turisztikai attrakcióként működő és hasznosított kastélyokat célozza, a kastélyszállodákat nem. A minősítés önkéntes alapon történik, és három évre érvényes.

Az elvárt alap kényelmi szolgáltatások közé tartozik – a teljesség igénye nélkül – az érkezés előtti tájékoztatás magyar és angol nyelven, a létesítmény teljes területén elhelyezett pihenő- és frissítőpontok, széles körű családbarát szolgáltatások és programok, gyermekfoglalkozó, felújított mosdóblokkok, akadálymentesség, hozzáférhetőség, brandingelt terméket értékesítő múzeumshop, online és offline turisztikai tájékoztató anyagok, kitáblázott parkoló online fizetési lehetőséggel – sorolta a kritériumokat lapunk érdeklődésére Könnyid László.

Könnyid László (j) és Ujváry Tamás (b) az első Kastély védjegy átadásán

Fotó: Busák Attila

A Magyarország kincsei védjegyrendszer célja, hogy a legjobbakat keressük, nem cél, hogy az összes hazai attrakciót minősítsük – hangsúlyozta az ügyvezető igazgató. – A Kastély védjegy olyan minősítési szempontokat tartalmaz, amelyek minden vendégnek, a 0-tól a 100 éves korig garantálják a látogatói élményt, és ebben a hazai kastélyok között magas szintű családbarát szolgáltatásaival élen jár az egyik leglátogatottabb attrakcióként a Gödöllői Királyi Kastély – tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy a védjegybirtokosok – a kézenfekvő marketingelőnyökön túl – az országos és nemzetközi marketingaktivitások során is széleskörű láthatóságot kaphatnak majd.

 

Élmények minden korosztálynak Gödöllőn

"Nagyszerű kezdeményezésnek tartjuk a turisztikai attrakciók minősítését, amelyhez a garanciát az állami jelenlét, a Magyar Turisztikai Ügynökség jelenti. Hisszük, hogy a most bemutatott minősítési rendszer a hazai turizmusban érdekelt szolgáltatók további fejlődését és a fogyasztói bizalom növelését szolgálja" – mondta el Ujváry Tamás, a Gödöllői Király Kastély ügyvezető igazgatója. Reményét fejezte ki, hogy az első Kastély védjegy elnyerésével példát is mutathatnak szakmai partnereik számára abban, hogyan lehet egy épített örökségi helyszínt a 21. század turistaigényeinek megfelelően működtetni és élettel megtölteni azt az év minden napján.

Éves szinte közel másfél ezer kulturális program zajlik a gödöllői kastély falai között és parkjában

Fotó: Busák Attila

Lapunknak hangsúlyozta, hogy üzemeltetőként a minősítési folyamat kiemelkedő értékének tartja az edukációs szándékot, az önellenőrzés során ugyanis a szolgáltatók egy objektív szempontrendszer segítségével tudják felmérni a kínálatukat és a fejlesztendő területeket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy egy intézmény a 21. századi elvárások szerint  látogatóbarátnak nevezhesse magát.

A Gödöllői Királyi Kastélyba látogatók a klasszikus tárlatvezetések mellett közel húszféle tematikus túra közül választhatnak. „A családbarát szemlélet prioritást élvez nálunk, ezért a legkisebbekkel érkezőktől a középiskolásokig számos olyan szolgáltatással várjuk a hozzánk érkezőket, melyek az élményen túl kényelmesebbé is teszik a kastélyban tett látogatást" – fejtette ki Ujváry Tamás.

A Gödöllői Királyi Kastély főbejárata

Fotó: Busák Attila

A gödöllői kastély területén van baba-mama szoba, de a babagondozás a kastélykertben is elvégezhető a speciális kialakítású baba-mama pad segítségével. A tematikus túrák között találhatnak kedvükre valót a csecsemővel érkező fiatal szülők is, míg a Mesélő lakosztályok túrán a családok egy feladatsort teljesítve önállóan járhatják be a kastély termeit. A 26 hektáros, romantikus park legszebb helyeit, botanikai ritkaságait egy mesefüzet kalauzolásával fedezhetik fel az ide érkezők. Az audio guide-os tárlatvezetés az országban egyedülállóan 13 nyelven érhető el, és ezen túlmenően az alsótagozatos korosztály választhat a „királylányos" és a „királyfis" változat közül.Éves szinte közel másfél ezer kulturális program zajlik a kastély falai között és parkjában, a műfaji sokszínűség jegyében a komoly- és könnyűzenei előadások mellett a színházi előadások is szerepet kapnak, köztük olyan különleges előadási formában, mint a sétáló színház, amelynek résztvevői a kastély egyébként nem látogatható rejtett helyszíneit is felkeresik.

 

A védjegyrendszerről

A Magyarország Kincsei (Best of Hungary) ernyővédjegy jelenleg 8 kategóriát tartalmaz (gyógyfürdő, élményfürdő, wellnessfürdő, vár, kastély, gyógyhely, fizetős strand, ingyenes strand), melyek közül a – szezonra való tekintettel – jelenleg a kastélyok és a strandok vannak fókuszban. Korábban beszámoltunk róla, hogy az első Vízparti strandok védjegyet Vonyarcvashegy kapta.

A védjegyrendszer tulajdonosa a Magyar Turisztikai Ügynökség, a védjegyrendszer üzemeltetője a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület Nkft.