A turizmus kiemelt helyen a gazdaságvédelmi akciótervben

Forrás: turizmus.com

 2020. április 07. 19:54

Az állam 70%-kal támogatja a bérköltségeket, kedvezőbb SZÉP-kártya-kondíciókat vezetnek be, fejlesztési és felújítási programok, valamint képzési támogatások indulnak – újabb részletek derültek ki a kormányzati gazdaságvédelmi akciótervből.

Az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján Palkovics László innovációs és technológiai miniszter ismertette a kormány hétfőn bejelentett gazdaságvédelmi akciótervének részleteit. Szavai szerint összesen 9200 milliárd forint jut gazdaságvédelemre, ami a nemzeti össztermék 18-20%-a.

A legfőbb feladat a munkahelyek védelme, ezért ha egy cég a rövidített munkaidő bevezetésére kényszerül – három hónapig, bizonyos feltételek teljesülése és „igazságos plafon mellett" –70 százalékkal támogatja az állam a bérköltségeket. Azt is szeretnék, ha ezen idő alatt a dolgozó nem otthon lenne, hanem a cég számára fontos tevékenységet végezne, például képzésben venne részt.

Bizonyos feltételek teljesülése esetén az állam átvállalja a nehéz helyzetbe került turisztikai vállalkozásoknál a bérköltségek 70%-át

Fotó: 123rf.com

További konkrét adó- és adminisztrációs könnyítéseket is megnevezett a miniszter, eszerint a szociális hozzájárulási adót 2 százalékponttal csökkentik július elsejétől. Ezen felül elhalasztják a céges beszámolók leadási kötelezettségét és a hozzá kapcsolódó éves bevallásokat május 31-ről szeptember 30-ig. Felgyorsítják az áfa-visszaigényléseket: normál adózónak 75 nap helyett 30 napra, megbízható adózónak 30 napról 20 napra.

Speciális fizetési könnyítéseket vezetnek be: részletfizetés, fizetési halasztás, adómérséklési lehetőség is lesz. A fizetés nélküli szabadság alatt a biztosítási jogviszony nem szünetel, a munkáltató befizetheti utána az ekhót.

A munkahelyteremtés érdekében egy sor egyszerű pályázati konstrukciót vezetnek be azoknak a cégeknek, amelyek amellett, hogy megtartják a dolgozóikat, be szeretnének fektetni. Több 100 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra. Azonnali online képzéseket is elindítanak, ezek részben tovább-, részben átképzések.

 

Mit kap a turizmus?

A kiemelt ágazatokat, köztük a turizmust a következő három évben adócsökkentéssel, beruházási támogatási programokkal, infrastruktúra-fejlesztéssel és kedvező hitelekkel támogatnák.

A turizmusban az alábbi konkrét lépések is történnek:

  • felfüggesztik az idegenforgalmi adót december 31-ig,
  • június 30-ig 4 százalékra csökkentik a SZÉP-kártya szociális hozzájárulási adóját, illetve 450 ezer helyett 800 ezerre emelik a juttatás éves felső összegét a versenyszférában és 200 ezerről 400 ezerre a költségvetési szférában,
  • fejlesztési és felújítási hitelprogramokat is indítanak szállodák, éttermek részére – ezekre a célokra 600 milliárd forintot szánnak.

 

A likviditást biztosítandó hitel-, garancia- és tőkeprogramokat indítanak el, amelyek minden cég számára elérhetőek lesznek. Hiteleket a vállalkozásoknak 2000 milliárd forint értékben terveznek nyújtani, mint a miniszter fogalmazott, "nagyon kedvező kamatozási feltételek mellett", 500 milliárd forintos állami garancia nyújtása mellett.

Az április 7-én bejelentett intézkedésekről további részleteket itt olvashat.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által április 6-án bejelentett gazdaságvédelmi akcióterv részletszabályainak megismerése után folyamatosan tájékoztatjuk majd olvasóinkat.