A zenés-táncos és szakmai rendezvények engedélyezését kéri a Magyar Turisztikai Program Alapítvány

Forrás: turizmus.com

 2021. május 08. 11:40

A közelmúltban alakult alapítvány a tervezhetőség és a biztonságos újraindulás érdekében kéri, hogy 45%-os átoltottság mellett elindulhasson a kisebb volumenű üzleti események szervezése, az 5 milliós oltottsági fázis elérésekor pedig a kormány vonja vissza a zenés-táncos rendezvények tilalmát.

Április közepén jelentették be a Magyar Turisztikai Program Alapítvány (MTPA) megalakulását. Célja a hazai kulturális és turisztikai jelentőségű rendezvények, fesztiválok, konferenciák, egyedi programok és nemzetközi sportesemények megvalósulását és fejlődését szolgáló feltételek elősegítése, támogatása.

Az MTPA konkrét javaslatokkal kívánja támogatni a rendezvény szektor újraindulását; a Covid-19 vírussal összefüggő korlátozások enyhítésére vonatkozó javaslataikat Szentkirályi Alexandra kormányszóvívő részére is eljuttatták – közölték szerkesztőségünkkel.

Mint ismeretes, a négymillió beoltottat elérve a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára már lehetővé vált különféle ültetett rendezvények látogatása, ugyanakkor a zenés-táncos események tilalma továbbra is fennáll. Fontos lenne nem csak az ilyen jellegű rendezvények szervezői, de a gazdaság számos szereplője számára is, hogy lehetővé váljon a működés folytatása, tervezhető feltételek mellett készülhessenek az újraindulásra – közölték.Az élőzenei szektor legnagyobb problémáját jelenleg a bizonytalanság okozza, hiszen a nem ültetett koncertek engedélyezésének másnapján ezek nem tudnak újra indulni; előkészítésük és megszervezésük hetekbe telik.Ugyanez igaz a professzionális eseményekre is; ugyanakkor a rendezvényszektor érdemben hozzájárulhat a nemzetgazdasági teljesítményfelpörgetéséhez. Éppen ezért lenne fontos egy olyan támpont megjelölése, melynek elérésekor a piaci szereplők készülni tudnak az újraindulásra. Az MTPA a fokozatosságot szem előtt tartva két lépcsőben javasolja a nyitást.

koncert_123rf

Az élőzenei szektor legnagyobb problémáját az újraindulás dátumának bizonytalanság okozza

Fotó: 123rf.com

A 4,5 milliós átoltottsági arányt elérve kérik a kormánytól a kisebb, max. 200 fős professzionális rendezvények (többek közt sajtótájékoztatók, céges továbbképzések, partnertalálkozók) engedélyezését. Az 50%-os átoltottsági arány elérését követően pedig azt, hogy megvalósulhassanak a zenés-táncos események, továbbá a kormány vonja vissza a professzionális rendezvényszervezésre vonatkozó korlátozásokat, lehetővé téve nagyobb konferenciák, vásárok, kiállítások, roadshow-k megrendezését is.

A jelenlegi dinamikus oltási ütemet alapul véve ez a szám heteken belül elérhető. A javasolt ütemezés az alapítvány szerint nem jelentene túl gyors változást, ugyanakkor kellő felkészülési időt biztosítana a szakma számára az újrainduláshoz.

Az MTPA arra is kitért, hogy amennyiben javaslatuk nincs összhangban az operatív törzs szakmai álláspontjával, úgy kérik azon mutató mihamarabbi megjelölését, amelynek teljesülése esetén a nem ültetett zenés-táncos, valamint a professzionális rendezvények megvalósítása lehetővé válik.