Ausztriában aktualizálták a Turizmus Mestertervét

Forrás: turizmus.com

 2023. február 17. 11:39

A világjárvány utáni fellendülés, valamint a háborús viszályok által a nemzetközi környezetben és energiaellátásban jelentkező kihívások a 2019-ben elfogadott stratégia akciótervének frissítését tették szükségességé.

Robert Seeber, az osztrák gazdasági kamara (WKO) szabadidő-gazdasági szakosztályának vezetője a 2023/2024-es turisztikai akcióterv bemutatásakor elmondta, hogy a Masterplan T stratégiában rögzített célok nem változtak: azok aktuálisabbak, mint valaha. Továbbra is szeretnék, hogy Ausztria folyamatosan a világ 3 leginkább fenntartható turisztikai úti célja közé tartozzon. Ennek értelmében a környezeti, gazdasági és szociális fenntarthatóságot egyaránt biztosítani kell. A megújított akcióterv része az új mérőszámok kidolgozásának és adaptációjának gyorsítását, az egységes digitális turisztikai adattér és a nemzetközi piaci munka optimalizációját szolgáló intézkedések szükségessé - írja blogján Kovács Balázs, Bécsben élő turisztikai szakember.

A szövetségi és tartományi szintű központi turisztikai támogatások odaítélésekor az energiahatékonysági, környezeti fenntarthatósági és a munkavállalók életminőségét növelő projektek kerülnek előtérbe.

Ausztria folyamatosan törekszik a világ legfenntarthatóbb úti célja közé tartozni

Fotó: 123rf.com

 

Az ausztriai turizmusstratégia 2019-es elfogadáskor paradigmaváltásként rögzítették, hogy a jövőkép elérése során többé nemcsak a vendég igényeinek kielégítése az egyedüli szempont, hanem ugyanekkora súlyt kap az ágazatban dolgozók és a helyi lakosság elvárásainak és szükségleteinek kielégítése is.

A szemléletváltás során a stratégia újraértékelte és kibővítette a desztináció fogalmát, amelynek a turistafogadás helyszíne helyett a jövőben egyfajta "minőségi élménytérré" kell válnia, ahol a turista és a helyi lakosság egyaránt jól érzi magát, legyen szó akár vidéki, akár városi környezetről.

A fenntarthatóság fogalma ennek megfelelően az UNWTO definíciója szerint értelmezendő. "A turizmus a 21. század vezető ágazata, amely Ausztria jólétének és a magas életminőség meghatározó fundamentuma" - olvasható az összeállítás vonatkozó fejezetében.

A vendégéjszakák száma mára már nem lehet egyedüli indikátora a siker mérőszámának, az értékteremtés teljes vertikumát felölelő új mérőszámok bevezetését is tartalmazza az osztrák turisztikai ágazat stratégiai mesterterve.