Az Európai Unió 2024-re halasztja az ETIAS elindítását

Forrás: turizmus.com

 2023. február 27. 18:47

Az Európai Unió ismét elhalasztotta az Európai Utazási Információs és Engedélyezési Rendszer (ETIAS) elindítását. Az EU Migrációügyi és Uniós Belügyi weboldalán a korábbi 2023 novemberi dátumot 2024-re változtatták.

"Az Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszer (ETIAS) várhatóan 2024-ben lesz működőképes" – olvasható az ETIAS honlapján. A rendszert eredetileg 2022-ben vezették volna be, később azonban többször meghosszabbították a határidőt, míg el nem érték a mostani 2024-es dátumot – írja a schengenvisainfo.com.

Az ETIAS bevezetése után a nem uniós országok állampolgárai csak vízummal léphetnek be a schengeni térség területére

Fotó: 123rf.com

 

Az ETIAS célja az Európai Unió külső határának ellenőrzése és polgárainak védelme. A rendszer már azt megelőzően azonosítja a biztonsági fenyegetést jelentő személyeket, hogy azok elérnék az Európai Unió területét.A jelentkezési kérelmet az ETIAS weboldalán vagy mobilalkalmazásán kell majd benyújtani. Az űrlapot legkésőbb az utazás időpontja előtt 4 nappal kell kitölteni, és tartalmaznia kell az e-mail-cím mellett az útlevél adatait, valamint a személyes adatokat. A 7 eurós illeték hitelkártyával egyenlíthető ki, azonban nem kell vízumdíjat fizetniük a 18 évnél fiatalabbaknak, illetve a 70 évnél idősebbeknek.

Az ETIAS várhatóan 1,4 milliárd embert érint majd a világ több mint 60 különböző országából, akik jelenleg még vízum nélkül utazhatnak a schengeni övezetbe.