Novembertől már csak vízummal léphetnek be Magyarországra a nem uniós állampolgárok

Forrás: turizmus.com

 2023. január 05. 11:41

Várhatóan ez év novemberében vezeti be az EU az Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszert (ETIAS), ezután a nem uniós országok állampolgárai már csak vízummal léphetnek be a schengeni térség területére.

Előreláthatóan novembertől csak vízummal léphetnek be a nem uniós országok állampolgárai a schengeni térség területére. A vízumigénylés az Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszer, az ETIAS révén történik majd – írja az Index.

Ennek ötlete még 2018-ban született meg, célja pedig az Európai Unió külső határának ellenőrzése és polgárainak védelme. A rendszer már azt megelőzően azonosítja a biztonsági fenyegetést jelentő személyeket, hogy elérnék az Európai Unió területét.

Az első tervek szerint az ETIAS már ebben a hónapban üzembe állt volna. A határidőt először 2023 májusáig meghosszabbították, a dolgok állása szerint azonban novembertől alkalmazzák majd, amit hivatalos honlapján is bejelentett az Európai Bizottság.

A jelentkezési kérelmet az ETIAS weboldalán vagy mobilalkalmazásán kell majd benyújtani. Az űrlapot legkésőbb az utazás időpontja előtt 96 órával kell kitölteni, és tartalmaznia kell az e-mail-elérhetőség mellett az útlevél adatait, valamint a személyes adatokat.

A héteurós, 2800 forintos illeték hitelkártyával egyenlíthető ki. Nem kell azonban vízumdíjat fizetniük a 18 évnél fiatalabbaknak, illetve a 70 évnél idősebbeknek.

Becslések szerint a jelentkezési folyamat körülbelül tíz percet vesz igénybe, maga a jóváhagyás pedig a kérelem benyújtásától számított néhány percen belül megérkezik.

A beutazásra feljogosító engedély három évig érvényes. Ez alatt az idő alatt az uniós országokba irányuló utazások számát nem korlátozzák.

Az ETIAS az eredeti tervek szerint 2022 végén lépett volna életbe

Fotó: europa.eu

Hasonló gyakorlatot vezetett be korábban az Egyesült Államok, Kanada és Ausztrália. A viszonosság elve alapján az uniós vízumkötelezettség rájuk, nem utolsósorban pedig az EU-ból távozó britekre is kiterjed.

Az ETIAS-rendszer nemcsak a biztonsági, hanem az egészségügyi és migrációs kockázatokat is mérsékelni hivatott.

A beutazási engedély beszerzése 63 olyan ország lakosaira terjed ki, amelyek nem tagjai az Európai Uniónak, de állampolgárai vízum nélkül utazhatnak be a schengeni övezetbe.

Nem valószínű, hogy az ETIAS indulásakor megtagadják a szerb vagy más állampolgárok belépését az Európai Unióba – írja a schengenvisainfo.com weboldal.

Az ETIAS-kérelem azonban elutasítható, ha a kérelmező büntetett előéletű, veszélyt jelent a társadalomra, vagy neve a feltételezett terroristákkal kapcsolatos utazási figyelőlistán szerepel.

A jelentkezéskor az elutasítás oka lehet valótlan adatok megadása, valamint járványveszélyes területről történő beutazás is, ami miatt a kérelmező közegészségügyi kockázatot jelenthet.