Elhalasztja az EU, hogy díjat szedjen a beutazási engedélyért

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 13. 08:48

A vízummentességet élvező nem uniós állampolgároknak csak jövő novembertől kell 7 euróba kerülő beutazási engedélyt kérelmezniük ahhoz, hogy beléphessenek az EU-ba.

Az Európai Unió újabb hat hónappal, 2023 novemberéig elhalasztotta az Európai Utazási Információs és Engedélyezési Rendszer (ETIAS) bevezetését – írja a CNN.

Ahogy azt tavaly ősszel megírtuk, a rendszer keretében kizárólag vízummal vagy előzetes elektronikus beutazási engedéllyel léphetnek majd be harmadik országbeli állampolgárok az Európai Unió területére. Az ETIAS bevezetését követően a schengeni térségbe utazó, vízummentességet élvező nem EU-s állampolgároknak, köztük az amerikaiaknak, briteknek, ausztráloknak – akik 90 napnál kevesebbet töltenek az Európai Unióban – regisztrálniuk kell majd, s utazás előtt engedélyt kell szerezniük a belépésre. Az engedély 7 euróba kerül majd és 3 évig (vagy az úti okmány lejártáig) lesz érvényes. A kérelmek elbírálása a 18 év alattiak és a 70 év felettiek számára ingyenes lesz.

A vízummentességet élvező nem EU-s állampolgároknak csak jövő novembertől lesz szükségük beutazási engedélyre ahhoz, hogy belépjenek az EU-ba

Fotó: 123rf.com

A rendszer eredetileg 2022 végén lépett volna életbe, ezt az időpontot később jövő májusra módosította az Európai Bizottság, most pedig 2023 novemberéig tolták ki a dátumát.