Bemutatkoztak Magyarország ikonikus ízei

Forrás: turizmus.com

 2019. október 28. 20:36

A Magyar Turisztikai Ügynökség és a gasztronómiában meghatározó szereplők közötti egyetértés megszületését követően első ízben a Turizmus Summiton mutatkoztak be Magyarország ikonikus ízei.

Megállapodás született arról, hogy a magyar hagyományokra és a sokszínűségre épülő mai gasztronómiai élménykínálat célzott megismertetése és eredményes népszerűsítése redukált és következetes üzenetekkel, azaz ikonikus magyar ételek folyamatos és következetes bemutatásával és kommunikációval érhető el – tájékoztatott a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

Ennek érdekében, többkörös egyeztetést követően egyetértési nyilatkozat született az MTÜ) és a gasztronómiában meghatározó szereplők között.

Az ikonikus magyar ételek egyike a halászlé

Fotó: MTÜ

Ez alapján az MTÜ a jövőbeni gasztroturisztikai és kommunikációs felületein a kiválasztott ételeket helyezi reflektorfénybe a hazai és nemzetközi megjelenések és további kezdeményezések alkalmával.

Magyarország ikonikus ételei a következők: libamáj/kacsamáj hidegen készítve, körözött színes grillezett paprikasalátával, gulyás, halászlé, töltött káposzta, csirkepaprikás galuskával (alternatíva: harcsapaprikás csuszával), szarvasgerinc (elkészítési javaslat: erdei gombákkal/vadasan), tojásos nokedli salátával, somlói és dobostorta.

Körözött, háromszínű faszénen grillezett paprikasaláta

Fotó: MTÜ

A fogásokat minden esetben egy-egy neves séf által elkészített módozat hitelesíti és egyúttal személyesíti meg a fogyasztó, a turista számára.Az ételek kiválasztását és a séfek meghatározását követően az MTÜ és a Magyar Bocuse d’Or Akadémia Egyesület közösen felkérte az alábbi – a bor-étel párosításban kiemelkedő tapasztalattal rendelkező – szakembereket az ételekhez illő borok kiválasztására: Gál Helga, bor- és gasztronómiai tanácsadó (Külgazdasági és Külügyminisztérium), Gervai János, sommelier (Stand Étterem), Pongrácz Péter, sommelier (Costes Downtown), Tüü Péter, sommelier (Laurel Budapest), valamint Varga Norbert, sommelier (Magyar Sommelier Szövetség).

Szarvasgerinc erdei gombákkal

Fotó: MTÜ

A szeptember elején aláírt nyilatkozat széles körű egyetértés eredménye, hiszen jóváhagyta a Magyar Bocuse d’Or Akadémia Egyesület, a Magyar Konyha Magazin Kiadó Kft., a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, a Pannon Gasztronómiai Akadémia Egyesület, a Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium, továbbá a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány és a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Dobostorta újragondolva

Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség

Az október 28-án megrendezésre került Turizmus Summit menüsora már ezeket a kiemelt ételkülönlegességeket tartalmazta, az alábbiakban szerepeltetett séfek reprezentálásában – tájékoztatott az MTÜ.

Étel

Séf

Borpárosítás

Kacsamáj, meggy, briós

Szulló Szabina

Bodrog Borműhely (Tokaj) – Tokaji Aszú 6 puttonyos, 2013

Körözött, háromszínű-faszénen grillezett paprikasaláta

Dudás Szabolcs

Jásdi Pince (Csopak) – Lőczedombi Olaszrizling, 2017

Gulyás

Széll Tamás

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet (Eger) – Hangács Egri Bikavér Grand Superior, 2017

Halászlé

Jahni László

Heimann Családi Birtok (Szekszárd) – Kadarka, 2018

Töltött káposzta

Barna Ádám

Balassa István (Tokaj) – Betsek Furmint, 2016

Csirkepaprikás, galuska

Sárközi Ákos

Weninger Pincészet (Sopron) – Steiner Kékfrankos, 2015

Szarvasgerinc, erdei gombákkal

Pesti István

Heumann Pincészet (Villány) – Trinitás Villányi Franc, 2015

Tojásos nokedli, saláta

Veres István

Somlói Apátsági Pincészet (Somló) – Juhfark, 2017

Somlói

Kolonics Zoltán

Szepsy Pincészet (Tokaj) – Szamorodni, 2013

Dobostorta

Mihályi László

Béres Szőlőbirtok (Tokaj) – Tokaji Aszú 5 puttonyos, 2011