Turizmus Summit: öten kaptak Kőrösi Csoma Sándor-díjat

Forrás: MTI/turizmus.com

 2019. október 28. 21:16

Orbán Viktor miniszterelnök és Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója a Turizmus Summit keretében első ízben adta át a Kőrösi Csoma Sándor-díjakat, a turizmus legrangosabb kitüntetését.

Idén harmadik alkalommal rendezte meg a Magyar Turisztikai Ügynökség a Turizmus Summitot, amelynek ezúttal a Várkert Bazár adott otthont. A hétfő esti rendezvényt ezúttal is megtisztelte jelenlétével a miniszterelnök, aki beszédet is mondott.

 

Miniszterelnöki köszöntő

A turizmus a hazaszeretet kifejezésének egyik formája – mondta Orbán Viktor a Turizmus Summit 2019 konferencián.

„Minél jobban szeretjük a hazánkat, a világ is annál kíváncsibb lesz ránk”. Így „a hazánk szeretete” vendégéjszakákban, munkahelyekben, növekvő bérekben és emelkedő üzleti haszonban is kifejeződik majd – hangsúlyozta a miniszterelnök.

A globális turizmusról szólva Orbán Viktor kifejtette: a turizmus világméretű növekedése folytatódik, és az utazási szokások változása – a városlátogató turizmus erősödése – kedvez Magyarországnak. 2010 óta megkétszereződött a Magyarországra érkező vendégek és vendégéjszakák száma is.

Orbán Viktor: Minél jobban szeretjük a hazánkat, a világ is annál kíváncsibb lesz ránk

Fotó: MTI/Illyés Tibor

További jó hírnek nevezte, hogy csökkennek a távolsági utazások költségei, Ázsiából pedig egyre nagyobb kereslet érkezik Európába. Ebben a versenyben Magyarország pozíciója kiváló, ami mások mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek és Matolcsy György jegybankelnöknek köszönhető, mert a keleti nyitás politikájának ők voltak az „atyamesterei” – tette hozzá.

Kiemelte, hogy a gazdasági, diplomáciai kapcsolatok erősödnek keleti irányban, Magyarország kifejezetten ajánlott, baráti célországgá vált. Ráadásul ebben a relációban a közbiztonság szerepe kiemelkedő, amiben Magyarország átlag feletti teljesítményt nyújt.

Orbán Viktor arról is szólt, hogy „a fényes eredményeket hozó” gazdaságpolitikai újítások maradnak: így marad az arányos, egykulcsos adórendszer, a családi adókedvezmény, valamint a SZÉP-kártya is.

Továbbra is cél, hogy Magyarországot sport-, gasztro- és konferenciaturizmus-központtá fejlesszék.

Elmondta azt is, hogy öt év alatt 86-ról 147-re emelkedett a Budapestről légi járattal közvetlenül elérhető városok száma. Ezt folytatni kell, példaként említette, hogy maholnap megérkezik az első közvetlen járat az oroszországi Kazanyból.

Végül arról beszélt a kormányfő, hogy „turisztikai teljesítményünkkel már ott lihegünk Prága és Csehország tarkójánál, őket hamarosan behozzuk”. Érdemes új cél után nézni: ideje megkezdeni „Ausztria és Bécs ostromát” – fogalmazott.

 

Átadták a Kőrösi Csoma Sándor-díjakat

A Turizmus Summit keretében első ízben adták át a 30 évet megélt Pro Turismo-díjat felváltó Kőrösi Csoma Sándor-díjakat. A kitüntetésnek ugyan megváltozott a neve és kibővült a tartalma, azonban célja változatlan: a turizmusban végzett kiemelkedő szakmai teljesítmények legmagasabb rangú elismerése. Maga a díj egy különleges és látványos műalkotás, amely az életfát formázza.

Orbán Viktor miniszterelnök (bal szélen) és Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója (jobb szélen) köszönti a díjazottakat: Kovács Balázst, Kanel Juditot, Kalla Kálmánt, Csiszár Virágot és Komoróczki Alízt

Fotó: turizmus.com

A díjazottak:

Nagydíjat kapott Kovács Balázs, a Danubius Hotels vezérigazgatója, Kanel Judit, a Continental Travel és az Aktiv Tours ügyvezetője, a MABEUSZ alelnöke, valamint Komoróczki Alíz, a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Életműdíjat adományoztak Kalla Kálmánnak, aki a 1992 és 2006 között a Gundel étterem executive séfjeként dolgozott.

A 30 éven aluli személyeknek adható Talentum-díjat Csiszár Virág nemzetközi booking menedzser (Sziget és VOLT produkciók) vehette át.

A Turizmus Summiton elhangzott szakmai előadásokról ebben a cikkben számolunk be.