„Aranykorát éli a magyar turizmus”

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2019. október 29. 15:54

A magyar turizmus kimagasló eredményeiről, a turisztikai fejlesztésekről, az NTAK és a big data által nyújtotta lehetőségekről, valamint a külföldi és belföldi marketingaktivitásokról is beszámolt a Magyar Turisztikai Ügynökség a Turizmus Summit 2019 rendezvényen.

„Aranykorát éli a magyar turizmus, és soha ennyi támogatás nem állt az ágazat rendelkezésére, mint most” – jelentette ki Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a Várkert Bazárban hétfő este megtartott Turizmus Summit 2019 rendezvényen.

 

Folytatódnak a turisztikai fejlesztések

Tavaly több mint másfélszer annyi turista érkezett Magyarországra, mint ahány lakosa van az országnak, a szálláshelyek bevételének növekedése meghaladta a világátlagot, a külföldi turisták száma az európai uniós átlag kétszeresére nőtt, a hazai négy- és ötcsillagos szállodák kihasználtsága csaknem 80 százalékos – idézi Guller Zoltán összegzését az MTI.

Idén harmadik alkalommal rendezték meg a Turizmus Summitot, amelynek ezúttal a Várkert Bazár adott otthont

Fotó: turizmus.com

A vezérigazgató hangsúlyozta: július 1-től Magyarország belépett a turizmusát hatékonyan menedzselő országok közé, a világ élvonalába. Már nemcsak utólag, hanem azonnal látják, hogy mi történik az ágazatban, sőt azt is, hogy mi fog történni – emelte ki Guller Zoltán a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központról szólva.

Globálisan naponta 14 millióan foglalnak szállást az interneten, naponta 100 ezer repülőgép és 80 ezer turistahajó indul útnak a világban. A turizmusról ma már nem lehet olyan döntést hozni, ami statisztikai adatok utólagos elemzésén alapul – fejtette ki, rámutatva: a hatékony vállalatirányítás nemcsak a múltbeli eseményeket rögzíti, hanem tervez, működtet, ellenőriz, és be is avatkozik, ha szükséges.

A további tervekről elmondta: az MTÜ folytatja a fejlesztéseket és az egyre modernebb marketingaktivitásokat. Megemlítette a többi között, hogy megkezdik az új dunai és balatoni hajók tervezését és gyártását, jövő nyáron Európa legszebb tűzijátékát szervezik meg, ősszel pedig megnyitják a dubaji világkiállítás magyar pavilonját. Támogatják a magyar divatot és a fesztiválokat, jelentősen fejlesztik Badacsonyt, Hévíz városát, és újabb turisztikai térségek kapnak támogatást – jelezte.

 

Előbb teljesülhetnek a 2030-ra kitűzött célok

Guller Zoltán felidézte, hogy az első, 2017-es Turizmus Summiton bemutatott Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégiában 2030-re megfogalmazott vállalások teljesítése jó ütemben halad. Az egyik cél a vendégéjszakaszám megduplázása volt, a megcélzott 50 millió vendégéjszakából tavaly már 40,4 milliót teljesítettünk.

Guller Zoltán: Aranykorát éli a magyar turizmus

Fotó: MTÜ

Vállalás volt továbbá 500 turisztikai fejlesztési program elindítása, ezek közül mostanáig 272 indult el és 111 már be is fejeződött, ezek között vannak strand- és élménypark-fejlesztések, turisztikai alkalmazások, határon átnyúló projektek. 1000 szálláshely megújítása is szerepelt a stratégiában, ebből 750 beruházás már megkezdődött, 400 pedig az év végéig be is fejeződik. A negyedik vállalás, hogy 30 új városba induljon új légi járat Budapestről, ez már az idén teljesül.

Az MTÜ számításai szerint a turizmus hozzájárulása a nemzeti össztermékhez a 2014-es 10  százalékról 2018-ban 12,8 százalékra nőtt és 2019-ben elérheti 13,2 százalékot, így Guller Zoltán szerint már 2022-re elérhető közelségbe kerül a 2030-ra tervezett 16 százalékos GDP-részarány. Ettől kezdve már nem a teljesítmény folyamatos növelése lesz a legfontosabb cél, hanem az ágazatban dolgozók és a helyben élők életminőségének javítása a turizmus által – tette hozzá.A vezérigazgató után a miniszterelnök köszöntötte az egybegyűlteket. Amint azt tegnapi hírünkben megírtuk, Orbán Viktor elsősorban a turizmus globális összefüggéseiről beszélt.

Orbán Viktor miniszterelnök is köszöntötte a megjelenteket

Fotó: MTÜ

Egyebek mellett arról is szólt, hogy „a fényes eredményeket hozó” gazdaságpolitikai újítások maradnak: így marad az arányos, egykulcsos adórendszer, a családi adókedvezmény, valamint a SZÉP-kártya is.

 

Big data és hőtérkép a turizmus szolgálatában

Könnyid László, Magyar Turisztikai Ügynökség turizmusstratégiai vezérigazgató-helyettese a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központtal kapcsolatos tapasztalatokat és a „big data” felhasználásának lehetőségeit osztotta meg a hallgatósággal vizuálisan igen látványosan alátámasztott formában.

A szakember az NTAK-ba a szálláshelyi bejelentkezések alapján összeálló hőtérkép alapján mutatta be, mely településeken hogyan alakult a vendégforgalom a szeptember 27–29-i hétvégén.

Láthattuk, hol értek el a szálláshelyek közel telt házas állapotot. A fürdővárosok meghatározó szerepe jól kirajzolódott, ugyanakkor a borvidékek iránti érdeklődés is jól látható volt. Könnyid László szerint az adatok birtokában irányítani tudjuk majd a jövőben a látogatói folyamot, programot kínálhatunk például a turisták számára, hogy fedezzék fel az üdülőhely környékét.

Könnyid László vizuálisan látványosan alátámasztott formában mutatta be az adatok "hatalmát"

Fotó: MTÜ

Készült egy másik látványos elemzés is, a külföldi mobiltelefonálók cellainformációi alapján szintén hőtérképre került 5 millió utazó magyarországi mozgása. Hasonló elemzés még nem készült Európában – hangzott el.

 

Mit árul el a mobil a nemzetek mozgásáról?

Az adatokat nemzetekre lebontva is láthattuk, ebből kiderül, hogy az USA-ból érkező vendégek többsége a Duna mentén mozog Budapestig, hiszen folyami hajóval érkezik. A kínai vendégek többsége is Budapestre koncentrálódik, ugyanakkor sokan jutnak el közülük Debrecenbe, Pécsre, Szegedre.

Egy új légi járatnak köszönhetően megnőtt az izraeli utasok száma Debrecenben és környékén, látható, hogy ők szívesen keresnek fel a városon kívüli látnivalókat. Nem látni viszont, hogy a cseh turisták elhagynák legnépszerűbb magyarországi üdülőhelyüket, Bükfürdőt, ha megteszik, Sárvár és Zalakaros fürdőit látogatják meg.

A környék szolgáltatóinak megfelelő, cseh nyelvű kínálattal kellene megszólítani a nagy számú cseh vendéget Bükön, Könnyid László szerint. Az orosz turisták a hőtérkép szerint ki sem mozdulnak Hévízről kúrájuk alatt, de a szakember szerint nem esélytelen felkelteni az érdeklődésüket legalább a Balaton más részei iránt. A „big data" információkkal az MTÜ a jövőben a helyi turisztikai szervezetek munkáját is tudja majd segíteni – jelezte.A sikeres turizmusfejlesztéshez szükséges a digitális szemléletformálás, valamint a helyi szereplők hálózatba kapcsolása. Ha decembertől 41 ezer egyéb szálláshely is belép az NTAK rendszerébe, akkor ezek a célok könnyebben megvalósulhatnak. A kisebb szálláshelyek részére edukációs roadshow-t is szervez az MTÜ a helyi Tourinform-irodák segítségével digitális partnerséget kínálva számukra – zárta gondolatait a vezérigazgató-helyettes.

A Turizmus Summit meghívott vendégei, az első sorban jobbra a Kőrösi Csoma Sándor-díjazottak

Fotó: MTÜ


High-end kampány indult Magyarországról

Németh Anna, az MTÜ marketing- és értékesítési vezérigazgató-helyettese beszámolt az ügynökség új, ún. high-end kampányáról, amely a fő piacokon az igényes, magas költésű vendégkört célozza meg.

Ennek jegyében az USA-ban idén ősszel adatvezérelt programozott reklámok futnak majd, melyek csak a releváns célcsoportok számára fognak megjelenni. Németh Anna emlékeztetett a közelmúltban nagy sikerrel lezajlott háromnapos Gemini Man-filmbemutatóra, amelyre Budapestre érkezett Will Smith és több mint 100 influencer. Az amerikai színész jóvoltából a magyar főváros bekerült Amerika legnézettebb reggeli műsorába, szabadtéri koncertjét a MTV zenei csatorna is közvetítette.

Németh Anna a Gemini Man-filmbemutató kiemelkedő marketingértékéről is beszélt

Fotó: MTÜ

Az amerikai turisták vidékre csábítása érdekében az American Airlines budapesti járatain a tokaji borvidéket és a Balatont bemutató filmek, a fedélzeti magazinban cikk jelent meg. Szintén a high-end közönség elérése érdekében Londonban a National Geographic gasztrofesztiválját szponzorálta az ügynökség.

Kína esetében a rövid, átlagosan csupán 1,5-1,6 vendégéjszakás tartózkodási idő meghosszabbítása érdekében megállapodás született a Ctrip foglalási oldallal legalább 3 éjszakás csomagok értékesítésének támogatásáról. New Yorkban a Time Square-en, igazán prémium helyszínen futott Budapest Spice of Europe imázsfilmje.

A belföldi turizmus élénkítését szolgáló évszakonként változó kampányok is sikeresek voltak, hiszen elértük a kívánatos arányt, hogy a vendégéjszakák felét hazai vendégek töltik el a szálláshelyeken. Jól sült el az iskolásokat megszólító nyári Kajla kampány is, amely jövőre folytatódik.

A rendezvényen átadták a korábbi Pro Turismo díjat felváltó Kőrösi Csoma Sándor-díjakat, amellyel a kiemelkedő teljesítményt nyújtó turisztikai szakemberek tevékenységét ismerik el.

A Bagossy Brothers Company a gyergyószentmiklósi középiskola kórusával

Fotó: MTÜ

Az est folyamán több turisztikai imázsfilmet, köztük a Spice of Europe új, prémiumfilmjét és a téli Székelyföldet bemutató, idén év elején készült alkotást is levetítették.

A program végén a Budapest Folk című, még a vágóasztalon levő új imázsfilmet láthatta a közönség, majd a Bagossy Brothers Company és a gyergyószentmiklósi középiskola kórusa adott rövid műsort.

A szakmai programot követő fogadáson Magyarország ikonikus ételeit kóstolhatták végig a meghívottak kiváló magyar borok kíséretében.