Blockchain alapú vakcinaútlevél tesztelésébe szállt be Magyarország

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2021. január 25. 15:01

Magyarország, Észtország és Izland csatlakozott elsőként az észt Guardtime által fejlesztett VaccineGuard teszteléséhez. Az új platform célja, hogy összehangolja a globális oltási programokat a megbízható vakcinaigazolások segítségével.

Ahogy arról már többször beszámoltunk, Észtország, az Egészségügyi Világszervezettel kötött hathónapos együttműködés keretében egy blockchain alapú terméket fejlesztett ki az oltási igazolások digitális tárolására. Ez egy nyitott platform, ahol a közegészségügyi hatóságok, kórházak, állampolgárok, tanúsítvány-szolgáltatók, oltóanyaggyártók, határőrizeti szervek és mindenki más biztonságosan és megbízható módon tudja majd megosztani az információkat és az oltási igazolásokat, különböző rendszerek között, akár határokon átívelve is. Mindez egy biztonságos alapot adhat majd az országok közötti együttműködésnek a vakcinálás ellenőrzésében.

 

Magyarország is a tesztelők között

A múlt heti uniós csúcson nem született döntés a közös vakcinaútlevéllel kapcsolatban, a tagállami vezetők majd később térnek vissza a témára. Magyarország azonban bejelentette, hogy támogatja a vakcinaigazolás bevezetését, ami a beoltott, illetve a betegségen már átesett emberek esetében tanúsítja, hogy nem fertőznek.

A tervek szerint ez egy plasztikkártya lenne, aminek birtokában a már beoltott állampolgárok akár a korlátozások alól is felmentést kaphatnak, így például a kijárási tilalom alatt, este 8 után is kimehetnek majd az utcára.

A Guardtime sajtóközleménye szerint Észtország már teszteli lakosai körében az alkalmazást, de több más ország is jelentkezett, köztük Magyarország is, hogy az elsők lehessenek, amelyek a próbaverziót letesztelhetik. Az országok közötti utazással járó próbák a tervek szerint a jövő hónapban kezdődnek majd.

“Büszkék vagyunk rá, hogy Izland, Észtország és Magyarország csatlakozott az új fejlesztésünk teszteléséhez. ... Nagyon várjuk, hogy együtt dolgozzunk velük ezen a projekten és megosszuk az eredményeinket más országokkal, hogy minél előbb visszatérhessünk a régi normális életünkhöz” – mondta Ain Aaviksoo, a VaccineGuardot fejlesztő Guardtime vezető orvosa.

vakcinautlevel_123rf

A blockchain alapú rendszerben, ha valaki esetleg elvesztené az igazolását, azt más nem tudja felhasználni

Fotó: 123rf.com

A VaccineGuard alkalmazása nyilvántartja, hogy az állampolgárok beoltották-e már magukat, de teszteredményeket is fel lehet vinni a felületre. A platform ezen kívül automatizált jelentéseket küld az oltási helyekről, figyelemmel kíséri az oltásállományt, lehetőséget nyújt az esetleges mellékhatások jelentésére, így minden korábbinál gyorsabban és hatékonyabban lehet kivizsgálni azokat. Ezen kívül a helyi és regionális szabályozásokat is figyelembe veszi, és állandó, valós idejű adatokat lehet lekérdezni belőle.

 

Adatvédelmi aggályok

A kezdeményezésről a Wall Street Journal is egy hosszú cikkben számolt be, melyben leírják, hogyan is működik a blockchain alapú, észt fejlesztésű digitális oltási igazolás. A VaccineGuard megbízható visszacsatolást biztosít a hálózat összes résztvevője, a gyártók, az egészségügyi szolgáltatók, a hatóságok és az állampolgárok között. Így például könnyebb a hamisított igazolások felderítése, vagy a biztonságos gyógyszeralkalmazás érdekében tett lépések nyomon követése.Az alkalmazás csúcsminőségű adatvédelmi és biztonsági funkciókat használ, a betegek adatainak és egyéb érzékeny információik védelmére.

Ez azért is fontos, mert az adatvédelmi aktivisták legnagyobb aggodalma a vakcinaútlevelekkel kapcsolatban, hogy ezek a papírok veszélyeztethetik az európaiak alapvető adatvédelmi jogait és a személyes adatok védelmét. Érvelésük szerint az adatok tárolásának meghatározott célja és megosztásának módja homályos, a hatóságok túl sokáig őriznék ezeket az adatokat. A VaccineGuard szerint azonban ezzel a technológiával nem rögzítenek és tárolnak személyes adatokat. Az észt eszköz QR-kódokat használ, amelyek megerősítik, hogy egy személy megkapta az oltást avagy sem, de ezen kívül nem tartalmaz semmilyen személyes adatot.

Blockchain alapú megoldás

A VaccineGuard a gyakorlatban úgy működik, hogy az észt kormány megadja az oltás beadására jogosult egészségügyi szolgáltatók listáját, az egészségügyi szolgáltatók pedig egy QR-kóddal ellátott digitális igazolást készítenek minden beadott oltásról. Amikor az emberek országok között utaznak, a határőrök csak azt látják a beolvasott QR-kód alapján, hogy valaki megkapta-e az oltást az egyik tanúsított szolgáltatótól.

A dokumentum úgy néz ki, mint a repülőgépek beszállókártyája, és e-mailben vagy az iPhone Wallet alkalmazásban nyitható meg, de ki is nyomtatható. Így tehát az országoknak nem kell új infrastruktúrát kiépíteniük, hiszen működik digitális és papíralapon egyaránt, és könnyű a már meglévő rendszerekbe integrálni.

Az adatok továbbításához Észtország eszköze a blockchain-technológiára  támaszkodik, amely egy decentralizált módszer a titkosított nyilvántartások vezetésére. A VaccineGuard vezető orvosa szerint, ha valaki esetleg elvesztené az oltási bizonyítványát, még akkor se jönne rá senki, hogy kié. Aviksoo hangsúlyozta, hogy a céggel “igyekeztünk maximálisan érvényesíteni az adatvédelmi követelményeket.”

A technológia ezenkívül a hibákat vagy hamisítványokat is képes kiszűrni, mert a tanúsítvány azonosítja az oltóanyag-fiolák kódjait is.

A fejlesztők azt remélik, hogy az országok tavasszal szélesebb körben fogják elfogadni a digitális oltóanyag-tanúsítványokat, amint a WHO szakértői csoportja megállapodik a technológiai és az adatvédelmi előírásokról.

A digitális tanúsítványoknak ugyanis meg kell felelniük Európa 2018-as általános adatvédelmi rendeletében vázolt elveknek, beleértve az egyén beleegyezését a személyes adatok kutatási célú megosztására.