Számos európai ország támogatja a vakcinaútlevelet, az adatvédők aggódnak

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2021. január 14. 15:32

Ahogy az európai országok elkezdték lakosságuk beoltását, egyre többször kerülnek szóba az állampolgárok immunitásának ellenőrzésére szolgáló rendszerek és a vakcinaútlevél. Számos ország támogatja ezt a megoldást, sokan azonban adatvédelmi aggályaiknak adtak hangot.

Ahogy arról beszámoltunk, Görögország uniós szinten szeretné bevezetni az oltási igazolást, ezért Kyriakos Mitsotakis miniszterelnök levelet írt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, sürgetve egy közös megoldást, amely megkönnyítené a COVID-19 ellen már beoltott személyek szabad mozgását a tagállamok között, ami lendületet adhatna a nemzetközi turizmus újraindulásának is.

Európában több másik ország is egyetért Görögország álláspontjával a vakcinaútlevelek tekintetében, hiszen csak az unióban több mint félmillió ember hunyt el a koronavírus következtében és sok millió embernek kell nap mint nap szembenéznie a járványügyi és utazási korlátozásokkal.

 

Számos európai ország támogatja a rendszert

Egyre többen szorgalmazzák a szélesebb körű együttműködést és az oltási igazolás bevezetését, hogy ismét szabadon utazhassanak. Sok országban pedig már el is kezdték az előkészületeket, alkalmazásokat fejlesztenek, hogy a jövőben ellenőrizhessék a beutazók immunitását.

A Politico listája szerint Észtország például már októberben megállapodást írt alá az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) egy olyan digitális immunizációs tanúsítvány kidolgozásáról, amely lehetővé teszi az oltási adatok határokon átnyúló cseréjét. A héten az észt miniszterelnök, Jüri Ratas bejelentette, hogy meghívta Finnországot is, vegyen részt a programban.A jövő csütörtöki online EU-csúcstalálkozónak a vakcinaútlevél lesz az egyik fő témája, az Európai Bizottság közös alkalmazásról tesz javaslatot.Magyarország egyelőre mérlegeli, hogy a későbbiekben megkövetelheti-e majd az országba látogatóktól, hogy mutassák be oltási státuszukat egy mobilapplikáción, mielőtt az országba lépnének. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter szerint meg kell várni, hogy lesz-e egységes uniós szabályozás, és amennyiben igen, Magyarország annak részese akar-e lenni, majd ez alapján kell megalkotni a hazai szabályozást.

Mindeközben az Állami Egészségügyi Ellátó Központ az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térrel (EESZT) együttműködve mobilalkalmazás-rendszert alakított ki, amellyel a magyar állampolgárok az EESZT-ben tárolt információk alapján igazolni tudják majd COVID-19 védettségüket.

Az Izlandra látogatók december 10-e óta mentesülnek a tesztelési és karanténkövetelmények alól, ha igazolni tudják hogy átestek a COVID-19 fertőzésen és felgyógyultak a betegségből – az izlandi kormány szóvivője azonban hangsúlyozta, hogy ez nem tekinthető vakcinaútlevélnek.

koronavirus_oltas_123rf

Több vállalat is jelezte, hogy immunitási igazolást kér majd a jövőben

Fotó: 123rf.com

A BBC információi szerint Spanyolország is számon tartja, hogy állampolgárai közül ki oltatta be magát, azonban az elmúlt hetekben a spanyol kormány azt jelezte, hogy szemben a többi országgal, ők egy “fordított típusú oltási útlevelet” vezetnek majd be. Ennek keretében azokat jegyzik majd be, akik elutasították az oltást, és megosztják majd az adataikat "európai partnereikkel.” A felmerülő adatvédelmi aggályokra válaszolva a kormány azt ígérte, hogy minden adatot álnévvel tesznek majd elérhetővé, eltávolítják a fő azonosítókat.

Ezekkel a lépésekkel a vakcinaútlevél mellett kiálló országok Izraelt követik, amely világelső a beadott oltások lakosságra vetett arányában: csütörtökig már csaknem kétmillió embert oltottak be az új típusú koronavírus ellen, az országban élők 21,8 százalékát.

A közel-keleti ország már készül az oltottak előjogainak meghatározására és az úgynevezett zöld útlevelek kiadására. Ezek az oltási könyvek egyelőre fél évre lesznek érvényesek és birtokosaik mentesülnek majd a karantén alól, ha vírushordozóval érintkeztek, vagy külföldről tértek vissza. Izrael ezenkívül egy olyan alkalmazást hozott létre, amely lehetővé teszi az oltottak számára, hogy karantén nélkül lépjenek be kulturális és sporteseményekre, valamint külföldre utazhassanak.

 

A légitársaságok is léptek

Az országokon kívül több vállalat is jelezte, hogy koronavírustesztet vagy immunitási igazolást kér majd a jövőben. Az ausztrál Quantas légitársaság elsőként jelentette be, hogy megköveteli majd az oltási igazolást a járatain, míg a Ryanair új hirdetési kampányában a “jab and go” nevű koronavírus elleni oltással kapcsolatos programjával népszerűsítette a leértékelt nyári járatait (a reklámot később az Egyesült Királyság reklámfelügyelete ki is vizsgálta, miután közel 2000 panaszt kaptak.)

Ezen kívül számos szervezet, köztük a technológiai óriás IBM és a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) is dolgozik azon, hogyan működnének az ilyen rendszerek a gyakorlatban, sőt, a IATA minap jelentette be, hogy márciustól jön Travel Pass digitális egészségügyi megoldás.

 

Aggódnak az adatvédelmi szabályok miatt

Sokan azonban máris ellenzik a vakcinaútlevél ötletét: számos vállalat, ország, de az EU adatvédelmi aktivistái is egyértelműen felszólaltak ellene. Az oltás vagy az immunitás igazolása ugyan valóban segíthet a polgárok szabad mozgásában, de bevezetése fontos adatvédelmi kérdéseket is felvet.

Franciaország lakossága, akik között nagy számban akadnak oltás-szkeptikusok, számos neves egészségügyi szakember véleménye és érdeklődése ellenére kizárta az vakcinaútlevelek lehetőségét. A fő indok az lehet, hogy tartanak a felügyelőszervek, az adatvédelmi aktivisták és az akadémikusok reakcióitól, akik máris riadót fújtak.

A mesterséges intelligenciát kutató testület, az Ada Lovelace Intézet 2020-ban készített jelentése szerint az immunitás útlevelek – ami egy tágabb koncepció, mint a vakcinaútlevél, hiszen mindenfajta immunitást jelez, nemcsak az oltás által megszerzettet – „rendkívül magas kockázatokat rejtenek magukban a társadalmi kohézió, a megkülönböztetés, a kirekesztés és a kiszolgáltatottság szempontjából.”

Hasonló nézeteket vallanak az adatvédelmi aktivisták, akik azzal érvelnek, hogy ezek a papírok veszélyeztetnék az európaiak alapvető jogait azáltal, hogy az embereket egészségi állapotuk szerint kategóriákba osztanák, és megtagadnák azok számára a hozzáférést a közszolgáltatásokhoz, akik nincsenek beoltva.

Ugyan a belga kormány a görögökhöz hasonlóan szintén támogat egy “jól ellenőrizhető COVID-19 oltási tanúsítványt" uniós vagy akár globális szinten, de saját adatvédelmi hatósága felszólalt az oltási adatbázis létrehozása ellen. Érvelésük szerint az adatok tárolásának meghatározott célja és megosztásának módja homályos, a hatóságok túl sokáig őriznék ezeket az adatokat. Az adatbázis „kétségtelenül jelentős beavatkozást" jelentene az állampolgárok személyes adatok védelméhez való jogába.

Franciaország szintén tervezi egy adatbázis létrehozását, de korlátozná az adatok tárolásának időtartamát, és azt is meghatározná, hogy mely hatóságok férhetnek hozzá. Az ország adatvédelmi hatósága úgy véli, hogy ezekkel a feltételekkel betarthatóak lennének az adatvédelmi szabályok.