Egyszerűsödik az utazás: márciustól jön az IATA Travel Pass

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2021. január 14. 17:28

A Travel Pass digitális egészségügyi megoldás annak az érintésmentes személyazonosító applikációnak a továbbfejlesztése, amelyen már a koronavírus-járvány előtt elkezdett dolgozni az IATA.

Az IATA biztonsági termékekért felelős vezetője, Alan Murray Hayden bejelentette, hogy jól haladnak a Travel Pass digitális egészségügyi igazolási megoldás piaci bevezetésével, és a világ legnagyobb légitársaságainak többsége már márciustól használni fogja.

Egy, az IATA és az Evernym által szervezett webináriumon mondta el mindezt a szakember, aki hozzátette, hogy napi 12 órában dolgoznak a szakmai csapatok, hogy ez minél előbb megvalósuljon – számol be az eseményről a travel weekly.

Így fog kinézni az IATA Travel Pass alkalmazás az utazók telefonján

Fotó: IATA

A Travel Passt a koronavírus-járványra adott válaszként fejlesztette ki az IATA olyan már korábban bevezetett IATA-megoldásokra építve, mint például a már több mint 50 éve az utasdokumentumok valódiságának igazolására szolgáló Timatic nevű program, amelyet légitársaságok és utazási irodák egyaránt használnak.

 

Kihívás a hamis tesztek kiszűrése

Hayden szerint a Travel Pass fejlesztése azért halad ilyen gyorsan, mert arra az érintésmentes utasazonosító alkalmazásra épül, amelynek kidolgozását az IATA már a járvány előtt megkezdte az Evernym nevű, digitális azonosítási megoldásokat fejlesztő céggel közösen.

A Travel Pass legfontosabb eleme egy mobiltelefonos applikáció, amelynek segítségével az utazók tárolni és kezelni tudják a koronavírustesztjeikről és -oltásaikról szóló igazolásokat.

A fejlesztők számára az jelenti jelenleg a kihívást, hogyan igazolják a tesztek meglétét, illetve hogyan derítsenek fényt az esetleges hamis tesztekre.

„A tesztelés olyan mint a pénz – a rendszerbe vetett bizalom mértéke attól függ, hogy az egyes szereplők mennyire hisznek benne. Meg kell bizonyosodnunk arról, hogy a teszteredmények és az oltási igazolások valósak, utána megkezdhetjük a határokon bevezetett korlátozások feloldását" – hangsúlyozta Hayden.

Az Eventym üzletfejlesztési igazgatója, Jamie Smith szerint ezek a digitális igazolások biztonságosabban, mint a papíralapúak, és rendelkeznek ellenőrizhető „digitális vízjelekkel".

„Ez azt jelenti, hogy a különböző hatóságok és szervezetek meg tudják nézni a digitális vízjeleket és feltehetik az utasnak a kérdést: „Kitől kapta Ön ezeket? Ezek személy szerint az Ön részére kiállított igazolások? És végezetül: biztos, hogy nem manipulálta őket?" Utána pedig a hatóságok rögtön le tudják ellenőrizni, hogy az illető igazat mondott-e.

Hayden szerint a rendszer beüzemelése a mindennapos működés szempontjából is elengedhetetlen. Mint kifejtette, az egyik nagy brit légitársaság utasszáma jelenleg a korábbinak csupán az 5-10%-a, ugyanakkor a check-in ügynökök mindegyikére szükségük van ahhoz, hogy az utasok teszteredményeit ellenőrizni tudják.

Ez szerinte fenntarthatatlan, viszont az elektronikus változat bevezetése után ezt az ellenőrzési feladatot átvehetik újra a repülőterek.

Így működik a Travel Pass

A Travel Pass rendszer négy alapelemből áll.

1) Az első az úti céltól és az útvonaltól függően összegzi az összes egészségügyi előírást, amit az utazónak tudnia kell, ideértve az utazással, teszteléssel és esetleges oltással kapcsolatos információkat.

A Timatic által működtetett rendszerben a regisztráció során eldől, hogy az adott úti célhoz és útvonalhoz megfelelő-e az illető teszteredménye, illetve a tesztelési időpontja.

2) A rendszer második része egy lista azokról a tesztelési és oltási központokról, amelyek megfelelnek a célország kormánya által előírt feltételeknek.

3) A harmadik része az a telefonos applikáció, amelyet az IATA és az Evernym közösen dolgozott ki arra, hogy a tesztlaborok biztonságosan tudják elküldeni a teszteredményeket, illetve az oltási bizonyítványokat az utazók számára.

4) Végezetül a rendszer negyedik része az utasok által használt alkalmazás, vagyis az IATA Travel Pass, amelyben az utasok tárolják az útlevelük digitális változatát, illetve a teszt- és oltási eredményeket.

Ezeket az információkat pedig mind a légitársaságokkal, mind a határok átlépésekor az illetékes hatóságokkal meg tudják osztani.

Akit még jobban érdekel az IATA Travel Pass működése, ezen a linken éri el a részletes tájékoztató anyagot.

Múltkor írtunk arról, hogy a Singapore Airlines már megkezdte a IATA Travel Pass keretrendszerén alapuló ellenőrzési folyamat tesztelését.