CheckINN: Egy innovatív ötlet most ismét 3 millió forintot érhet

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2021. november 04. 18:24

November 21-ig egy 3 perces videóval lehet jelentkezni a CheckINN Turisztikai Innovációs Verseny új fordulójára; az egyetemistákat célzó programban a legjobb ötletek nettó 3 millió forintot nyerhetnek – hangzott el a verseny sajtótájékoztatóján a városligeti Millennium Házában.

A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány immár harmadszor hirdette meg az innovációs versenyt azzal a céllal, hogy a fiatal, egyetemista célközönség segítségével és bevonásával olyan új és innovatív ötleteket lehessen feltárni, majd a későbbiekben piaci körülmények közé becsatornázni, amelyek elősegíthetik a turisztikai szektor fejlődését és megújulását.

 

Újdonságok az idei versenyben

Az előző évekhez hasonlóan az idei kiírásban is háromfős csapatok nevezhetnek, ám újdonság, hogy a korábbiaknál szélesebb körből érkezhetnek a csapattagok. A versenyben az összes nappali, esti, és levelező tagozaton tanuló hallgató részt vehet, aki hallgatói jogviszonnyal rendelkezik egy magyarországi egyetemen vagy főiskolán. Mostantól nem szükséges tehát, hogy a csapat egyik tagja turizmussal kapcsolatos egyetemi tanulmányokat folytasson.

Változik a pályamunkák témája is. A résztvevők az idei kiírásban a Szállodaipar-vendéglátás, az Aktív turizmus és a Közlekedés, mobilitás kategóriákban pályázhatnak, ezeken belül pedig a Digitális, IT Innováció, Szolgáltatás Innováció, Marketing Innováció és Zöld Innováció területein állhatnak elő innovatív ötletekkel.

 

Eredeti ötleteket várnak

A startupok és a turizmus világát ötvöző verseny bemutató sajtótájékoztatóján Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány kuratóriumi elnöke kiemelte, az utánpótlás ösztönzésére, támogatására indult kezdeti ötletverseny az elmúlt három és fél évben egyfajta turisztikai innovációs hubbá nőtte ki magát, amelyhez ma már például karrier- és állásportál is tartozik. „Egy olyan platformot szeretnénk létrehozni, amely mágnesként vonz mindenkit, aki a turizmusban együttműködő partnert, vállalkozótársat, mentort, támogatót, befektetőt keres" – mondta.

A CheckINN sajtótájékoztatója a városligeti Millennium Házában

Fotó: CheckINN

Somlyai Zoltán, a BDPST Hotel Management Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, egy cég életében mindig fontos, hogy foglalkozzon az innovációval, de ennek szükségességét a pandémia okozta kihívások még inkább felerősítették. Bizakodását fejezte ki, hogy a fiatalok ezúttal is olyan értékes ötletekkel állnak majd elő, amelyekből a későbbiekben új szolgáltatások születhetnek. A pályázatok értékelésénél a legfontosabb szempont az innováció – hangsúlyozta, ezért kérte a diákokat, hogy ne másoljanak, hanem kizárólag eredeti, saját ötletekkel jelentkezzenek.

Huszár Richárd, a HUMDA zöld mobilitás igazgatója üdvözölte az idén először meghirdetett Közlekedés, mobilitás kategóriát, amelynek fontosságát mutatja, hogy a szén-dioxid-kibocsátás 18 százalékáért a közlekedés felelős. Szervezetük támogat minden olyan kezdeményezést, amely illeszkedik a károsanyag-kibocsátás csökkentésére irányuló stratégiai célkitűzéseknek.

Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója a versenyről elmondta, ezúttal is kétfordulós lesz a megméretés, s ehhez a belépő idén is egy 3 perces videó, amelyben a csapatok bemutatkozását és ötletük ismertetését várják. Technikai megkötés nincs, akár mobiltelefonnal is elkészíthető a bemutatkozó kisfilm. A szakmai zsűri által továbbjuttatott csapatoknak a második fordulóban kell majd részletesen kidolgozniuk az ötletüket. Bátorította a társulást a különböző szakterületen tanuló hallgatók között, mert tapasztalataik szerint ez fokozza a szinergiákat és a kreativitást.

A turisztikai innovációs verseny hiánypótló szerepét és népszerűségét mutatja, hogy míg az első, 2019-es pilot projekre mintegy 30 csapat jelentkezett, 2020-ban ennek már csaknem a háromszorosa, közel 80 csapat pályázott.

További információ és jelentkezés: innovacio.check-inn.hu

A rendezvény keretében tartották meg a nyáron meghirdetett CheckINN feszt díjátadóját is, ebből a cikkünkből tudhatja meg, hogy kik nyerték a fesztiválok, rendezvények megújulását célzó ötletversenyt.