Díjazott fesztiválötletek: LégBalaton, steampunk, Csavargók

Forrás: turizmus.com

 2021. november 04. 19:02

Megtartották a nyáron meghirdetett CheckINN feszt díjátadóját a városligeti Millennium Házában – kiderült, kik nyerték a fesztiválok, rendezvények megújulását célzó ötletversenyt.

Ebben a programban a hallgatóknak olyan neves mentorokkal volt lehetőségük együtt dolgozni ötletük kidolgozásában, mint Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye fesztiváligazgatója, Valde Orsolya, a Paloznaki Jazzpiknik alapítója, Lobenwein Norbert, a Volt Produkció fesztiváligazgatója, és Muraközy Péter, a Veszprémi Utcazene Fesztivál szervezője, az Európa Kulturális Fővárosa 2023 projekt operatív vezetője.

„A sok pályázat között találtunk néhányat, amelyről úgy éreztük, de kár, hogy nem nekünk jutott eszünkbe" – értékelte a diákok kreativitását Lobenwein Norbert a díjátadót megelőző pódiumbeszélgetésen. Mivel három mentor is szorosan kötődik a Balatonhoz, így számukra különösen izgalmas volt, hogy a fiatalok szerint mivel lehetne bővíteni a Balaton kínálatát szezonon kívül, ami kulcskérdés a desztináció számára.

Pódiumbeszélgetés a mentorokkal a Millennium Házában

Fotó: CheckINN

Valde Orsolya arról beszélt, jó volt látni, ahogy a kezdetben még szorongó diákok elkezdtek kinyílni, szárnyalni a mentorokkal való közös munka során. „Új érzés volt a fiataloknak is, hogy a megszokott dobozon kívül gondolkozhattak" – fogalmazott.

Oszkó-Jakab Natália méltatta a sok jó ötletet, az új személetet, amivel a fiatalok megközelítették a feladatot, s azokat a skilleket, amelyek ennél a generációnál már készségszinten vannak jelen, így például a videók színvonalában is tetten érhető.

A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány fesztiválok, rendezvények megújulását célzó ötletversenyére 26 csapat jelentkezett, és közülük 4 csapatot díjaztak három kategóriában.

 

Három témában négy nyertest hirdettek

Téli Balaton kategóriában megosztott első hely született a Beginner Fesztiválműhely (Pálos Marcell – ELTE, Kuba Ágnes Krisztina – BGE és Fauszt Márk Ede – BGE) és a LégBalaton (Papp Ferenc Gábor – Károli Gáspár Egyetem, Jahni Bálint – Pannon Egyetem és Fülöp Réka – BCE) csapata között. A Beginner Fesztiválműhely egy művészeti szubkultúrát, a steampunk stílust helyezné középpontba és egy steampunk fesztivált szervezne a keszthelyi partszakaszon, novemberben, meghosszabbítva ezzel a balatoni szezont, míg a LégBalaton csapata ötlete egy hőlégballon fesztivál Balatonszemesen, amelyet a téli időszakban szerveznének meg forraltborozással egybekötve.

A díjazott négy csapat

Fotó: CheckINN

Gondold Újra! kategóriában a Fest&Tour (Majkuth Bálint – BGE, Kolozsvári Krisztina – BGE és Galambos Gergő – BGE) csapata győzedelmeskedett a Sziget Fesztivál –2. napjára tervezett programötlettel, amely nem mást, mint egynapos vidéki utazás, méghozzá úgy, hogy csak az utazás kezdetekor derülne ki, hogy mely résztvevő pontosan kikkel és melyik vidéki városba utazna.

Helyi értékek, tematikus fesztiválok kategóriában a Csavargók (Kolozsi Szabolcs Ferenc – BCE, Farkas Dóra – BCE, Schrettner Anna – BCE) csapata ért el első helyezést, ők egy igazán életigenlő népdalokkal, ethno-beattel és folkzenével megspékelt fesztivált álmodtak a Tisza-tó partjára.

A díjátadót megelőzően tartották az idén harmadszor meghirdetett CheckINN Turisztikai Innovációs Verseny sajtótájékoztatóját, az ott elhangzottakról ebben a cikkükben számoltunk be.