A Dankó Pista Emléknapon a cigányzenét ünnepli Magyarország

Forrás: turizmus.com

 2024. május 24. 12:02

Június 15-én számos étterem, kávézó és cukrászda teraszán gondoskodik majd élő zene a vendégek jó hangulatáról. A Dankó Pista Emléknap célja, hogy felélessze a kávéházi és éttermi cigányzene hagyományát és felhívja a figyelmet az unikális műfaj kulturális és turisztikai jelentőségére.

Jelenleg hazánkban mintegy 120-130 zenekar 550-600 zenésszel ápolja az éttermi, kávéházi cigányzene hagyományát. Pályán maradásuk támogatása és a vendéglátóhelyi muzsikaszó megőrzése érdekében folytatódik a Muzsikáló Magyarország program, amelyet Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter és Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatósági elnöke jelentett be április végén a komplex, 15 milliárd forint keretösszegű ágazati támogatási program egyik pilléreként. Ennek köszönhetően idén összesen 1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhat közel 500 cigánymuzsikus. A program így négy hónapon keresztül biztosítja a zenészek vendéglátóhelyi foglalkoztatását, egyben hozzájárul ahhoz is, hogy az éttermekben emlékezetes időt töltsenek a vendégek.

A program nyitórendezvényeként szervezi meg a Magyar Turisztikai Ügynökség a Dankó Pista Emléknapot. A június 15-i eseményre az ország minden szegletéből érkeznek a kávéházi cigányzenét játszó zenekarok, hogy a főváros közönsége előtt felelevenítsék azt a kort, amikor az éttermek és kávézók zömében a vendéglátást cigánymuzsika kísérte.

Az együttesek a nap folyamán háromszor 45 perces időtartamban muzsikálnak

Fotó: 123rf.com

A 4-6 fős, hegedűsből, brácsásból, bőgősből álló, cimbalmossal és klarinétossal is kiegészülő zenekarok előadásában felcsendülnek majd komolyzenei átiratok, csakúgy, mint opera-, vagy operettrészletek. De hallhatók lesznek majd híres filmzenék, musical dallamok és klasszikus slágerek. Mindezek mellett pedig a szakmai zsűri által kiválogatott zenészek ízelítőt adnak Dankó Pista örökségéből is, megidézve egy-egy híres nótáját.

„A több évszázados múltra visszatekintő kávéházi cigányzene olyan különleges műfaj, amely nemcsak a hazai gasztronómiai kínálat biztosította vendégélményt színesíti, hanem magas művészi színvonalával hozzájárul Magyarország nemzetközi imázsához is" – emelte ki Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója. Hozzátette: a éttermi cigánymuzsika megőrzése, népszerűsítése így nem csak turisztikai szempontból jelentős feladat, de egyben kulturális kötelességünk is. A prímás születésnapjához igazított Dankó Pista Emléknappal célunk, hogy visszahozzuk az élő zene varázsát az éttermekbe és rávilágítsunk annak szolgáltatási színvonalemelő és vendégvonzó képességére.

Az együttesek a nap folyamán háromszor 45 perces időtartamban muzsikálnak, az egyes blokkok között 15 perces szüneteket tartva.