Egymilliárd forintot ad a kormány a kávéházi cigányzene megőrzésére

Forrás: turizmus.com

 2024. április 29. 10:44

Közel 1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással segíti a kormány 500 cigányzenész vendéglátóhelyi foglalkoztatását négy hónapon keresztül, így növelve a programban részt vevő vendéglátóhelyek vonzerejét is.

A magyar kávéházi és hagyományos éttermi cigányzene olyan unikális, vendégélményt növelő turisztikai eszköz, amelynek megőrzése és támogatása kiemelt jelentőséggel bír a hazai turizmus számára. Ezt felismerve javasolta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a kormány számára a 2018-ban elindított Muzsikáló Magyarország program folytatását – írja közleményében az MTÜ.

A program célja a hagyományos kávéházi cigányzene hagyományainak megőrzése és népszerűsítése. A kormány összességében mintegy 15 milliárd forint értékű, a turizmus fejlesztését és versenyképességének erősítését célzó ágazati programot indított, ennek első eleme indul el most.Az összesen 1 milliárd forint értékű Muzsikáló Magyarország 2024 program közel 500 cigányzenész négy havi vendéglátóhelyen történő zenélését teszi lehetővé. Ez idő alatt hetente 4 nap, naponta 3 órán keresztül játszanak a támogatott zenekarok a program során általuk választott vendéglátó üzletekben.

„A vissza nem térítendő támogatással a kormány lényegében átvállalja az éttermi élőzene árát" – emelte ki Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség elnöke. Bíznak abban, hogy számos vendéglátó üzlet él a Muzsikáló Magyarország 2024 kínálta lehetőséggel, hiszen egy zenekar játéka nem csak az utcáról képes becsalogatni a vendégeket, de olyan élményt nyújt, amelyet örömmel osztanak meg rokonaikkal, barátaikkal is a vendégek.

A program célja a hagyományos kávéházi cigányzene hagyományainak megőrzése és népszerűsítése

Fotó: 123rf.com

Az élő cigányzene így sikeresen növeli a vendéglátó üzletek vonzerejét. "A programmal így egyaránt nyernek a muzsikusok, a programban résztvevő vendéglátóhelyek, a vendégek, és a hazai turizmus" – hangsúlyozta.A pályázati felhívásra április 29-étől május 27-éig jelentkezhetnek a 4-6 fős, vonósokból, klarinétosból, cimbalmosból álló cigányzenekarok vezetői és – a vezető útján – a zenekarok tagjai. A folyamat egyszerű és minimális adminisztrációval teljesíthető. A felmerülő kérdések esetén telefonos és e-mailes ügyfélszolgálat is segíti a zenészeket. Az MTÜ ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy érdemes mielőbb elindítani a jelentkezést, mert a keretösszeg kimerülése esetén a pályázatok elbírálását várhatóan felfüggesztik.A Muzsikáló Magyarország 2024 keretében az MTÜ hagyományteremtő szándékkal Dankó Pista Emléknapot is szervez, amelynek keretében a fővárosba érkező turisták által leglátogatottabb területeken, vendéglátó üzletekben és azok teraszain játszanak majd a támogatást elnyert zenekarok.