Egymilliárd az Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központnak

Forrás: turizmus.com

 2019. március 19. 12:09

Amint arról a közelmúltban beszámoltunk, hamarosan Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ alakul.

Március elején döntött a kormány az új szervezet létrehozásáról, amelynek felügyeletét az aktív Magyarországért felelős kormánybiztosra bízza. Az új központ feladata a hazai aktív- és ökoturizmus élénkítése, a beruházások koordinálása, a területtel foglalkozók munkájának segítése és a fejlesztések népszerűsítése lesz – mondta el a szervezet létrehozását bejelentő sajtótájékoztatón Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

A Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg a központ működésének kereteit meghatározó rendelet. A kormányhatározat gondoskodik arról, hogy 2019. április 1-jétől az aktív- és ökoturizmussal összefüggő tevékenységek, programok koordinálása, népszerűsítése, a létesítmények működésének szakmai értékelése, az aktív- és ökoturizmussal összefüggő fejlesztések, beruházások összehangolása, illetve lebonyolítása (különösen a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-felújítási Program, valamint a Nyaraló- és kishajózás-fejlesztési Program), továbbá az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos feladatainak támogatása az állam 100%-os tulajdonában álló nonprofit gazdasági társaság közreműködésével valósuljon meg.

Az új gazdasági társaság felügyeli egyebek mellett turistaház-felújítási és a nyaralóhajós programot is

Fotó: Krivec Ales from Pexels

A cél megvalósítása érdekében a kormány felhívja a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert, hogy az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos bevonásával, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zártkörűen működő Részvénytársaság útján gondoskodjon az állam 100%-os tulajdonában álló Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság megalapításáról; A gazdasági társaság megalapításához szükséges egyszeri 3 000 000 forintot a költségvetésből biztosítja az állam. A non-profit kft. működtetéséhez két részletben összesen több mint egymilliárd forintot irányoz elő a rendelet.