Utalják az elmaradt foglalások utáni támogatást a szálláshelyeknek

Forrás: turizmus.com

 2020. december 31. 09:51

Több milliárd forint támogatást kapnak a szálláshelyek az elmaradt foglalásaik után. A 80%-os kompenzációt ezekben az órákban folyósítja a Magyar Turisztikai Ügynökség.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) felületén december 25-ig nyújthatták be kérelmüket a szálláshely-szolgáltatók a kieső bevételeik részleges megtérítésére. A támogatás célja és feltétele a munkahelyek megtartása – emlékeztet közleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség,

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban november 8-ig regisztrált szálláshelyek bevételkiesésének 80%-át vállalja át az állam a november 11. és december 10. közötti időszakra érkezett foglalásokra.

A kormányzati támogatás feltétele, hogy a munkavállalókat ne bocsássák el, és a dolgozók megkapják a fizetésüket erre az időszakra.A meghiúsult foglalások után több mint 3 milliárd forintra érkezett támogatási igény szállodáktól, panzióktól, üdülőháztelepektől, közösségi szálláshelyektől, valamint kempingektől. A támogatói okiratok kibocsátását követően ezekben az órákban kezdődik meg a támogatások folyósítása – közölték.

A támogatás célja a munkahelyek megtartása a turizmusban

Fotó: 123rf.com

A kormány a magyar turisztikai szektornak is fontos szerepet szán a gazdaság újraindításában, ezért is stratégiai jelentőségű, nemzeti érdek az ágazat támogatása, a munkahelyek védelme – hangsúlyozza közleményében az MTÜ.

A kieső foglalások után nyújtott támogatás mellett ezt a célt szolgálja az is, hogy a vendéglátásban már novemberben bevezetett 50 százalékos bértámogatást január végéig kiterjesztették a szálláshely szektorra, valamint az utazásszervező- és -közvetítő cégekre is. Erre az időszakra a munkáltatók adó- és járulékfizetési mentességet is kapnak.