Most már biztos, hogy 2024-ben sem indul el az uniós határbiztonsági rendszer

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 27. 15:36

Az Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszernek (ETIAS) elvileg már második éve működnie kellene, a bevezetés határidejét azonban többször módosították. Most pedig már nyilvánvaló, hogy a legutóbb, idén februárban kijelölt, 2024-es határidőt sem lehet tartani.

Uniós források megerősítették, hogy az Európai Unió újra elhalasztotta az Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszer (ETIAS) bevezetésének időpontját – írja a SchengenVisaInfo.com.

Az ETIAS célja az Európai Unió külső határának ellenőrzése, a rendszer már azt megelőzően azonosítja majd a biztonsági fenyegetést jelentő személyeket, hogy azok elérnék az Európai Unió területét.

A legutóbbi hírek arról szóltak, hogy az ETIAS 2024 közepére elindul. Egy uniós tisztviselő most azt nyilatkozta a portálnak: eredetileg azt remélték, hogy ez év végére, vagy legkésőbb a jövő év elejére működőképessé válhat az EU automatizált be- és kilépési informatikai rendszere, az EES (Entry/Exit System), amely a jövőben minden egyes alkalommal regisztrálja majd a harmadik országokból érkező utazókat, amikor azok átlépik az EU külső határát. Azonban előre nem látható késedelmek miatt mára nyilvánvalóvá vált, hogy a határidő nem tartható, így az ETIAS bevezetését 2025 májusára halasztották, és a további halasztás sem kizárható.

A két rendszer ugyanis szorosan kapcsolódik egymáshoz. Az EES működőképes ugyan az ETIAS nélkül, az ETIAS az EES nélkül azonban nem – szól a magyarázat. Egy korábbi nyilatkozat szerint az ETIAS csak az EES bevezetése után öt-hat hónappal indulhat el.

A rendszernek eredetileg már 2022-ben el kellett volna indulnia

Fotó: europa.eu

Az ETIAS bevezetésének elhalasztását a francia külügyminisztérium is megerősítette, 2025-öt jelölve meg határidőnek. A svájci migrációs államtitkárság ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy a rendszer legkorábban 2025 májusában fog működni, ami azt jelenti, hogy a határidő még későbbre tolódhat.

Az Európai Bizottság Migrációs és Belügyi Főigazgatósága szerint az ETIAS bevezetésének dátuma még nem ismert, azt várhatóan 2023 végén jelentik be.

Az EES megvalósításának határideje 2024 maradt, a pontos dátumot várhatóan a következő hónapokban teszik közzé.