Újra együtt: évadnyitó helyett szezonnyitón ünnepelt a turizmus szakma

Szerző: Fucskó Hajnalka - Kaszás Fanni - Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2022. május 02. 11:45

Egy év kihagyás után, rendhagyó időben, új helyszínen rendezte meg kiadónk a Turizmus Gálát. A hagyományos, február 1-jei évadnyitó helyett, a járványügyi korlátozások miatt, ezúttal szezonnyitóra invitálta a szakmát a Turizmus Kft. május 1-jén, a Hungexpo Kongresszusi Központba.

Utoljára 2020. február 1-jén, a 28. Turizmus Évadnyitó Gálán ünnepelhetett együtt ilyen népes számban a turisztikai szakma, amelynek képviselői vasárnap este most újra élőben találkozhattak a Turizmus Szezonnyitó Gálán.

29. alkalommal ünnepelt együtt a turizmus szakma, ezúttal rendhagyó időpontban, május 1-jén

Fotó: Fóti Péter / Nagy Mihály / Grósz Balázs

 

Mérföldkő a rendezvényiparban

Az est vendégeit elsőként a házigazda, Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója köszöntötte. Elmondta, hogy a gála helyszínének helyet adó új kongresszusi központ felépülésével és megnyitásával újjászületett a Hungexpo. Ez volt az utóbbi évek egyik legfontosabb mérföldköve, nemcsak a cég, de Magyarország és Budapest turizmusának a szempontjából is, melyet szintén erősebbé tesz az európai szinten is kiemelkedő rendezvényhelyszín. Hiszen hiába volt meg eddig is a világszínvonalú infrastruktúra, a szállodák, vendéglátósok és rendezvényszervezők, hiányzott még egy nagy befogadóképességű kongresszusi központ, hogy az ország és a főváros maximálja a benne rejlő potenciált – fogalmazott.

Ganczer Gábor vezérigazgató a fogadásnak helyet adó Hungexpo nevében köszöntötte a vendégeket

Fotó: Fóti Péter / Nagy Mihály / Grósz Balázs

Az 55 milliárd forintos befektetésből, példa értékű együttműködéssel felépült kongresszusi központra építve évi több száz, nagy volumenű eseményt lehet majd megrendezni, ami az egész szakmára pozitív hatással lesz.

A vezérigazgató hozzátette, hogy az elmúlt időszak nehézségei, a pandémia és a tapasztalt, képzett munkaerő hiánya mellett pozitív változást vár a fejlesztéstől, hiszen a megrendelők részéről nagy az igény az élő rendezvényekre, a személyes találkozásokra és a networkingre, melyek megfelelő helyszíne lesz az új létesítmény.

 

Újra felívelőben a turizmus

Ezt követően Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntötte a vendégeket. Előadásában felidézte, hogy a Covid-járvány alatt megtanultuk másként szervezni a munkánkat és a „víz alatt úszni”. „Amit biztosan mindannyian megtanultuk, hogy a legfontosabb képesség a váratlan változáshoz való alkalmazkodás képessége” – hangsúlyozta.

Felidézte, hogy a válság megváltoztatta a turizmust is. A kereslet szerkezete megváltozott: a forgalom és a költés a belföldi vendégek és a vidék felé billent el a külföldi vendégek és a főváros felől. Volt nyertese is a járványnak: egyértelműen felértékelődött az aktív- és ökoturizmus. Számos fejlesztés éppen azért tudott megvalósulni, mivel átmenetileg nem voltak vendégek. A fejlesztések eredményeként a korlátozások feloldása után Magyarország új és megújult szálláshelyekkel, újjászületett várakkal, kastélyokkal, új kulturális attrakciókkal, megújult fürdőkkel, strandokkal, kerékpáros túraútvonalakkal várja a vendégeket. A lezárások alatt készült el a fogadásnak otthont adó új kongresszusi központ is a Hungexpón.

Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány elnöke bizakodását fejezte ki a turizmus sikeres újraindulása kapcsán

Fotó: Fóti Péter / Nagy Mihály / Grósz Balázs

Ezután Princzinger Péter a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány elmúlt időszakának legfontosabb mérföldköveit vette számba. Kiemelte, hogy számos új szolgáltatás: turizmus akadémia, kongresszusi iroda, állásportál, on-line szolgáltatói piactér született meg a legutóbbi, két évvel ezelőtti évadnyitó gála óta. „Számos szolgáltatás nem élte volna túl a Covidot, ha nincs az MTSZA” – hangsúlyozta.

Az új cél a már működő és az új szakmai szolgáltatások válság utáni átmentése lett. Ezenfelül az MTSZA folytatta a belföldi keresletélénkítő kampányokat, és előkészítette új szolgáltatások indítását, köztük a szálláshely-minősítési rendszer kialakítását. „A rendszer elindult, az elmúlt hetekben vehették át az első tanúsítványokat és védjegytáblákat a szállásadók. A következő években minden szálláshelynek át kell esnie az első kötelező minősítésén, majd azután háromévente újra és újra” – mondta el.

Princzinger Péter kitért a szomszédban zajló háborúra is. Számba vette a konfliktus negatív hatásait és megköszönte minden turisztikai szereplőnek, aki kiveszi részét a menekülők segítésében.

Végezetül kifejtette, hogy a turisztikai szektor élete lassan visszakerül a rendes kerékvágásba, az eddigi adatok alapján egy sikeres 2022-es esztendő elé nézünk. Ennek egyik biztató jele, hogy a világ egyik legizgalmasabb és legnagyobb érdeklődésre számot tartó sporteseménye, a Giro d’Italia országúti kerékpárverseny budapesti Nagy Rajtja, amelyet 2020-ben elsöpört a Covid, napokon belül, május 4-én kezdődik a csapatbemutatóval.

 

Megjelent az új top 50-es kiadvány

Ezt követően kiadónk, a fogadást szervező Turizmus Kft. ügyvezetője lépett színpadra. Gál Pál Zoltán a szervezés körülményeiről elmondta, hogy az évadnyitó gála a hagyományos, február 1-jei időpontban csak nagy kompromisszum árán lett volna megtartható, mert a járványügyi szabályozásban akkor érvényben lévő 500 fős létszámkorlát miatt elveszett volna a rendezvény egyik legfontosabb értéke, hogy évente egyszer a turizmus szakmából akár 1000 ember is találkozzon egy szakmai programmal egybe kötött networking eseményen.Az új időpont választásával az volt a Turizmus Kft. célja, hogy teret adjon egy újraindulást segítő rendezvénynek, Turizmus Szezonnyitó Gála – Feb1 exkluzív 2022 címmel. A romló világgazdasági környezet és a közelben zajló háború okozta turisztikai kihívásokra is megoldást adhat, ha kötetlen beszélgetések formájába közösen együtt keressük a megoldásokat – fogalmazott.

Gál Pál Zoltán, a Turizmus Kft. ügyvezetője a személyes találkozások fontosságáról beszélt

Fotó: Fóti Péter / Nagy Mihály / Grósz Balázs

A személy találkozást lehetővé tevő események azért is fontosak, hogy a szakma szereplői között kiépüljenek az új kapcsolatok, mert – amint azt a szervező csapat is tapasztalta  – a Covid-válság hatására ágazatunk irányító értelmisége is átalakult: két év alatt az évadnyitó fogadás címlistájában 30 százalékos változás történt.

A személyes találkozások hiányában a kiadó számára fontos visszacsatolás volt, hogy a Turizmus.com olvasottsága az elmúlt két évben 2,5 szeresére nőtt és 2021-ben meghaladt a 2,2 millió egyedi felhasználót, egyre többen keresnek nálunk hiteles információt és nem csak a szakmából, hanem az utazó közönségből is – hangsúlyozta.

A meghívott vendégek örültek a személyes találkozásoknak

Fotó: Fóti Péter / Nagy Mihály / Grósz Balázs

Gál Pál Zoltán bemutatta a szerkesztőség gondozásában idén nyolcadik alkalommal – egy év kihagyás után – megjelent top 50-es kiadványt, amely hagyományosan a február 1-jei évadnyitóra készül el, de most a rendhagyó szezonnyitó résztvevő vehetik először kézbe. Kiemelte, hogy idén különösen nehéz volt összeállítani a mértékadó listát az ágazat meghatározó szereplőiről a Covid turizmust érintő negatív hatásai miatt, egyúttal megköszönte a jelöltállításban és a szavazásban részt vevő 26 szakmai szervezet elnökének közreműködését.Az 50-es listába már nemcsak kizárólag a szakma közvetlen szereplői kerültek be, hanem olyanok is, akik más területen sokat segítettek a hazai turizmus újra indulásában. A friss kiadványban a top 50 személy között 18-en először szerepelnek, emellett külön fejezetben tíz polgármester is helyet kapott, akiknek nagy befolyása volt hazai turizmus alakulására 2021-ben.

 

Élő Turizmus Café, kvíz és improvizációs játék

Idén két világverseny megrendezése is segíti a turizmus újraindulását hazánkban: május 6–8. között hazánk ad otthont a 2022-es Giro d’Italia nyitó szakaszának, június 18. és július 3. között pedig ismét Magyarország fogadja a vizes világbajnokságot. Ez volt a témája az indulása óta most először élőben tartott Turizmus Café talkshow-nak, amelyben Szujó Zoltán sportriporter – egyben az est moderátora – a két világverseny turisztikai hatásairól kérdezte Princzinger Pétert, aki a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöki tisztét is betölti, és Szántó Dávidot, a Magyar Úszó Szövetség nemzetközi versenyrendezési és kommunikációs vezetőjét.

Történetében először nézők előtt, élőben a Turizmus Café: Szujó Zoltán, Szántó Dávid és Princzinger Péter (balról jobbra)

Fotó: Fóti Péter / Nagy Mihály / Grósz Balázs

A visszatérő vendégek ezúttal is élőben, mobiltelefonjukkal szavazhattak az immár hagyományos szakmai kvíz keretében feltett kérdésekre, a válaszokból kirajzolódott eredményeket Erdei Bálint, az MTSZA kuratóriumi tagja, a MUISZ alelnöke kommentálta.

Erdei Bálint, a MUISZ alelnöke kommentálta a kvízkérdésre adott válaszokat

Fotó: Fóti Péter / Nagy Mihály / Grósz Balázs

A színpadi műsort a Momentán Társulat interaktív, improvizációs színháza színesítette, amelynek témája természetesen a turizmus volt, de immár humoros formában. A vendégek által érkezéskor kiválasztott, illetve az előadóteremben spontán bekiabált szavakra rögtönzött előadás nagy sikert aratott.

A Momentán Társulat improvizációs előadásába a közönséget is bevonta

Fotó: Fóti Péter / Nagy Mihály / Grósz Balázs

A szintén elmaradhatatlan tombolán ezúttal egy robot hozta a színpadra a meghívott vendégek résztvevőik névjegykártyáit, amelyekből idén két nyereményt is kisorsoltak. A Slovenian Tourist Board egy 2 éjszakás luxus hétvégét, míg az ETI egy egyhetes egyiptomi utazást ajánlott fel 2 főre a szerencsés nyerteseknek.

Patruna Róbert (ETI) és Ilona Stermecki (Slovenian Tourist Board) kihúzzák a tombolát Szujó Zoltán (jobb szélen) moderálásával

Fotó: Fóti Péter / Nagy Mihály / Grósz Balázs

A hivatalos műsort a vendégek részéről minden évben leginkább várt kötetlen program, a személyes találkozások és a networking követte élménygazdag fogások és válogatott italok kíséretében az új kongresszusi központ fogadó tereiben és nyitott teraszán.

Kiadónk köszöni a szponzorok támogatását, akik idén a korábbi éveknél is nagyobb számban és mértékben segítették a rendezvény megvalósulását.

Kiemelten köszönjük a gyémánt fokozatú támogatók, név szerint az Everguest, a Mellow Mood Hotels és a Slovenian Tourist Board közreműködését.

Arany fokozatú támogatóink voltak a Várkapitányság Nonprofit Zrt., a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa, a Danubius Hotels, a Hotel and More Group, a Malom és Kacsa , a GastRobot, az Ab Ovo Borkereskedés, a Zwack Unicum és a Fornetti.