Folytatódik a füzéri vár felújítása

Forrás: Magyar Építők

 2019. január 07. 19:32

Virágoskert, szökőkút és árnyékszék - hamarosan elkezdődik a füzéri vár komplex újjáépítésének második üteme.

Hamarosan megkezdődhet a füzéri vár felújításának második üteme, melynek munkálataihoz már keresik a kivitelezőt – derül ki az uniós közbeszerzési adatokból, írja a Magyar Építők.

A Füzér REG-ÉLŐ Vár elnevezésű projekt keretében megvalósul a vár teljes műemléki rekonstrukciójának kivitelezése.

A beruházás érdekessége, hogy a fejlesztés indulását már 2018. áprilisában bejelentették, akkor azt írtuk, hogy a beruházás befejezése 2019 végére várható.

A fejlesztés első üteme után fellendült a vár látogatottsága, és a második ciklusban szintén számos újítást hirdettek meg a tavalyi évben.

A beruházás keretében megújítják az ún. Deák-házat és gazdasági épületeket, statikailag megerősítik a várfalakat, valamint közel 500 négyzetméteres virágoskertet alakítanak ki.

A Deák-házban a földszinten kiállítóteret, papírmerítő műhelyet, árnyékszéket, illetve Sütőházat és Ecetesházat hoznak létre, az emeleten pedig megvalósítják az úgynevezett Kapitány házát, 2 darab árnyékszéket, közlekedőket és 3 darab darabontházat.

A tetőtérben 162 m2-en többek közt női és férfi személyzeti öltöző-pihenőt, mosdót, teakonyhát, gyümölcsaszaló-gyógynövényszárító helyiségeket alakítanak ki.

A  füzéri vár

Fotó: wikipedia

A virágoskertben szökőkutat és loggiát, a várudvaron pedig víz-, szennyvíz-, távfűtési vezetékeket, valamint elektromos és optikai kábeleket építenek ki.

A beruházás keretében opcionálisan megépülhet a Rimay-ház és Pápai-ház, valamint a virágkert feletti torony.